Mliecko strieka

Katarina Skruzna    22.05.2013, 10:52

Dobry den, mam 7 tyzdnoveho chlapceka s porodnou hmotnostou 4230 g, momentalne ma 5200 g, plne kojime a co sa tyka bolesti pri kojeni, tak mierne bolia bradavky, mam pocit ze maly bradavky hryzie. Prve dieta som kojila 20 mesiacov. Moja otazka je, ze vzdy pri kojeni pre dve minutky mi mliecko velmi strieka, no a maly nasledne mliecko nestiha pit a zlosti sa neviem teda, ci mam mliecko trosku odstriekat a potom mu ponuknut prsnik, alebo ako mam postupovat ? Dakujem velmi pekne, Katka

Milá Katarína,

pri vysokej tvorbe mlieka sú dva základné body, na ktoré treba myslieť:

a) možné kroky, ktoré sa dajú podniknúť na uľahčenie súčasnej situácie

b) opatrenia, ktoré majú za úlohu zabrániť problémom do budúcnosti. Toto je možno ešte dôležitejšie ako bod a). Vysoká tvorba mlieka sa totiž často môže pri rozličných nevhodných opatreniach znížiť a spôsobiť problémy, pri ktorých sa bábätko hnevá na prsníku, odťahuje sa, kašle a vypľúva mlieko, prisáva sa, následne prsník púšťa a plače, či prsník odmieta úplne. Takéto správanie popisujete aj vy a v tejto situácii je kľúčové riešiť to osobne s poradkyňou pri dojčení.

Je tiež dobré vedieť, že znižovať tvorbu mlieka nie je v týchto situáciách riešením. Vysoká tvorba mlieka sa bude časom upravovať sama o seba, stratégie na jej zníženie môžu byť z dlhodobého hľadiska kontraproduktívne.

Odsávajte či skôr odstriekavajte jedine v prípade, že je naliatie prsníkov príliš silné a skutočne pociťujete ako nevyhnutné odstriekanie malého množstva mlieka, do úľavy. Vôbec to nemusí byť po každom dojčení. Riaďte sa pocitom, ktorý máte v prsníkoch. Odstriekajte len nevyhnutné množstvo, toľko, aby ste pocítili úľavu. Prečo odsávanie alebo odstrekovanie mlieka pri vysokej tvorbe mlieka pravdepodobne nie je správnym riešením:

1) ak budete odstriekavať mlieko, môže sa tvorba mlieka v dôsledku odstriekavania ďalej zvyšovať a celý problém sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť

2) po odstriekaní mlieka môže byť tok mlieka pre dieťatko paradoxne príliš pomalý (v porovnaní s tokom mlieka, ktorý zažilo predtým - bez ohľadu na to, že mu tiež nemusel vyhovovať) a dieťa sa môže odťahovať a byť nespokojné aj z toho dôvodu, že nebude spokojné s pomalým tokom mlieka

Ako lepšie než odstriekavanie sa môže javiť to, že po spustení mlieka necháte mlieko len voľne odtiecť, ak je to skutočne potrebné. Jedna vec, ktorá niekedy trochu funguje, aby netieklo mlieko z druhého prsníka pri dojčení, je hneď po začiatku dojčenia zatlačiť na bradavku druhého prsníka a držať ju stlačenú nejakú dobu.

Situácia sa nezlepší okamžite, ale môžete skúsiť urobiť toto:

a) snažiť sa o čo najlepšie prisatie. Pri skutočne vynikajúcom prisatí dokáže bábätko oveľa lepšie kontrolovať tok mlieka, aj keď je silný.

b) Ak mlieko strieka, nechať ho vystriekať a následne bábätko priložiť. Ak je pri čakaní nespokojné, skúste ho jemne hojdať a utišovať.

c) Dôležité je, aby bábätko bolo dojčené čo najčastejšie s krátkymi časovými odstupmi ešte pred tým, než v prsníku bude príliš veľa mlieka; najväčšie ťažkosti totiž spôsobuje to, ak bábätko pije s väčšími časovými rozstupmi, keď je prsník veľmi naliaty.

d) Úspešnou stratégiou je snažiť sa, aby ste čo najväčšmi vyprázdnili jeden prsník predtým, než ponúknete druhý - to znamená sledovať, či bábätko pije, a pomôcť mu „dopiť“ prsník stláčaním prsníka. Na druhý prsník ho môžete preložiť, keď na prvom prsníku už nepije. Druhý prsník teda môžete ponúknuť kedykoľvek, keď má dieťa po dopití prvého ešte záujem o dojčenie. Stláčanie prsníka je úspešnou stratégiou pri vysokej tvorbe mlieka a aj pri nespokojnom správaní bábätka, ktoré popisujete pri dojčení.

e) Dojčiť bábätko ešte predtým, než je veľmi hladné, pretože vtedy bude mať väčšiu trpezlivosť počkať, kým mlieko bude striekať.

f) Dojčiť bábätko ešte predtým, než sa plne zobudí.

g) V celej tejto situácii veľmi pomáha nosenie bábätka a spoločné spanie, pretože oboje podporuje to, aby bábätko nemalo príliš dlhé prestávky medzi dojčeniami, čo je v takejto situácii žiaduce.

h) Pri vysokej tvorbe mlieka je dôležité, aby sa nepoužíval cumlík, pretože okrem iného maskuje skoré prejavy záujmu o prsník, a tak sa dieťa dojčí, až keď je už príliš hladné.

i) Je dobré, aby bábätko okrem striekania mlieka zažilo na prsníku aj pozitívne chvíle, takže je dobré nechávať ho zaspávať na prsníku po tom, čo sa dobre napilo.

K týmto bodom si pozrite aj tieto odkazy, ako čo najlepšie upraviť polohu a prisatie:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/


A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

So všetkými týmito krokmi pre dosiahnutie správneho prisatia vám najlepšie pomôže poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Správne prisatie je navyše dôležitým krokom preto, aby ste pri dojčení nepociťovali bolesť. Je však možné, že pre riešenie bolesti bradaviek je potrebné urobiť aj ďalšie kroky:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mliecko strieka