Odstavit?

Zuza    27.05.2013, 14:14

prosim poradte mi... velmi rada by som dojcila svoju dcerku (takmer dvojrocnu) do prirodzeneho odstavenia... ale som uz velmi vycerpana a zufala :( Uz dva roky som poriadne nespala... doposial som v noci k dcerke vstavala 6-8 krat, teraz ale som tehotna a zrejme zmena chuti a mensia tvorba mliecka sposobili, ze dcerka sa teraz budi na prisatie sa takmer kazdych 20 min.-40 minut... posledne 2 tyzdne su nesmierne narocne... snazim sa, prekonavam sa, ale okolo 4 nadranom uz nevladzem, zacnem byt mrzuta a nemila k dcerke, placem, zufam si... takmer vzdy zobudime aj manzela, ktory zial nevie ako nam pomoct ale ani sa pri nas uz nevyspi.. placeme obe aj ja aj dcerka, dcerka aj povie ze "cic" ze uz nieje mliecko, ale stale chce byt prisata, zaspinka odpoji sa ale o par minut sa opat zobudi a place, chce sa prisat... :( ja uz nevladzem... noci nespim, cez den som ako polozombik, unavena, nevyspata, boli ma hlava, mam tehotenske nevolnosti, je mi nevolno na brusku, vzdy ked sa dcerka prisaje, tak citim aj na zenskych organoch taku tazobu, naviac manzel vravi, ze dcerke asi ide vzadu stolicka, co zodpoveda jej velmi silnemu prisatiu, prsniky mam bolave dotlacene - hryzene, po odsati su zretelne viditelne odtlacky jej zubkov... velmi nerada by som odstavila... ale uz neviem ako dalej, LP mi potvrdila, ze mam na noc odstavit, ale neviem ako to spravit co najmenej bolestivo pre dcerku, ci neexistuje pripadne nieco ako to cele zvladnut... uz nevladzem, a bojim sa, ze takyto stav matky neprospieva ani babetku, ktore nosim, sme v 10tt.... vzdy ked bolo tazko som prisla sem na vasu stranku a "nadopovala" som sa informaciami a povzbudivimi pribehmy, aby som vydrzala nocne vstavanie... ale teraz uz nevladzem... je to zle... ale nechcem spravit nieco co by som neskor lutovala... viem, ze by som uz velmi velmi chcela/potrebovala spavat hodnotne celu noc... ale sucastne nechcem dcerku ostavaovat... hlavne vsak teraz nechcem skodit babetku, ktore cakame ... prosim poradte nam... ak odstavit, tak ako to spravit co najsetrnejsie :) vopred dakujem :)

Milá Zuza,

na vašu otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Musíte zvážiť všetky okolnosti a rozhodnúť sa podľa vášho aktuálneho stavu a to, čo je pre vás reálne a možné. Je možné, že ide o prechodný stav, možno naozaj súvisiaci s rastúcim zúbkom, ktorý sa čoskoro zmierni, je možné pokúsiť sa nájsť riešenie napr. v možnosti odpočinku pre vás počas dňa a je možné, že riešenie bude zahŕňať zmenu v nočnej starostlivosti o dcérku. Hoci istotne nájdete celú škálu návodov ako zrušiť nočné dojčenie, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašej dcérke a že odstavenie v noci pre nu nebude prebiehať problematicky. Riešenie musí dostatočne zohľadňovať potreby vás a vašej dcérky, malo by vychádzať z vášho dôkladného poznanie dcérky.

Akékoľvek úpravy v nočnom dojčení by ste sa rozhodli urobiť, je dobré vedieť, že to neznamená, že musíte ukončiť dojčenie aj počas dňa. Je možné, že v dojčení budete môcť pokračovať, tak ako ste plánovali, do prirodzeného odstavenia

Citlivosť bradaviek je často jedným z prvých znakov tehotenstva. Ak popritom dojčíte, je takáto bolesť, ktorú popisujte, pomerne častá. Dobrá správa je, že má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Okrem toho nie je veľa, čo sa dá urobiť, pretože nie je možné odstrániť pôvod tejto bolesti. Ale dosť veľkou pomocou môže byť aj to, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normánych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok