dočenie v noci

katarina    25.05.2013, 07:37

Dobry den, znova mam otazku. Mam stvormesacnu dcerku, ktora sa budi v noci uz len 1-2x. Nebudem sa teraz rozpisovat o celom nasom dojcenik, lebo by to bolo zdlhave. Chcem sa opytat len na jednu vec, a to: ako velmi ovplyvni dojcenie ako take fakt, ze niekedy sa stane, ze mi jeden prsnik "stoji" v noci aj 10-12 hodin? Priklad: Pred nocnym spankom kojim o 18,30 z oboch prsnikov. Nasledne sa mi dcerka zobudi okolo 02-03 hod, kedy dojcim z jedneho prsnika (ponukam slabsi, pre podporu tvorby mliecka). Dalsikrat sa mi zobudi az rano, okolo 05-06-06,30hod. Tym padom jeden prsnik, ako som pisala vyssie, stoji velmi vela hodin a nekojim z neho. Mam ju v noci budit? (Nemam s tym dobru skusenost, zle sa prisava, nema zaujem o kojenie, ale mozno by si zvykla.) Alebo si mam v noci odsavat druhy prsnik? Alebo nechat situaciu plynut tak, ako ide prirodzene? Toto dojcenie tymto sposobom trva uz nejaky ten mesiac, az na par vynimiek, ked si dcerka pytala aj okolo polnoci (co bolo fajn). Dakujem za odpoved.

Milá Katarína,

v tomto veku dieťatka je možné si udržať dostatočnú tvorbu mlieka a nie je jednoznačnou podmienkou, že sa dieťa musí dojčiť aj v noci. Sú niektoré dojčené deti, hoci to nie je časté, ktoré v tomto veku spia celú noc a sú naďalej dojčené cez deň na požiadanie. Zabezpečte, aby dieťaťko skutočne na prsníku počas dňa pilo (pozrite si naše videá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

umožnite mu dojčiť sa, kedykoľvek prejaví záujem, prípadne mu dojčenie aktívne ponúkajte, ak sa vám zdá, že sa dojčí málo často.

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontakom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Ak by ste vedeli oplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že dcérka by sa v noci zobudila sama od seba a nadojčila by sa, takže jej zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné. Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť dcérku v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby dcérka vypila dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie dcérky tak, aby získavala čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dočenie v noci