Otacanie sa pri dojceni

Katka    29.05.2013, 16:07

Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu. Moja dcerka ma 3 mesiace a zhruba od jej 6 tyzdnov beriem senovku a benedikt 3 x 3 kapsule denne. Nas problem nastal posledne dni, pocas dojcenia cez den pije malo a to preto, ze sa stale odtahuje, mlieko si roztaha a potom pusti a otaca sa alebo vobec nechce. Snazim sa pri kojeni aj chodit, toto niekedy pomaha, ale teraz ani nie. V noci kojim asi 3 krat. V noci nam to ide pekne, staci ak kojim iba z jednej strany, napije sa dostatocne, neodpaja sa. Co mam s nou robit cez den? Za posledny tyzden mi pribrala velmi malo. A este by som sa chcela spytat ako dlho mozem uzivat benedikt a senovku. Bojim sa ich prestat brat, aby sa mi netvorilo menej mlieka. Dakujem za odpoved.

Milá Katka,

z vašej otázky nie je zrejmé, či ste situáciu pred 6. týždňami riešili spoločne s poradkyňou pri dojčení alebo len užívaním prípravkov pre zvýšenie tvorby mlieka. Samotné zvýšenie tvorby mlieka je totiž len jedným z krokov, ktoré pomáhajú zlepšiť túto situáciu, ale kľúčové je potrebné odstrániť aj príčinu zníženia tvorby mlieka. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Preto kľúčovým krokom by malo byť stretnutie s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spolu s ňou riešiť kroky, ktoré popisujú tieto materiály:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tiež je dôležité prejsť zoznam príčin, pre ktoré môže tvorba mlieka klesať a odstrániť ich:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ďalšie kroky, ktoré je možné v tejto situácii podniknúť, popisuje tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Veľmi dôležité je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Najdôležitejšie je však vyhodnotiť situáciu v osobnom kontakte s poradkyňou. Bábätká sa na prsníku hnevajú pri znížení toku mlieka. Je pravdepodobné, že ak začnete bábätko počas dojčenia cez deň hneď pri prisávaní k prsníku dokrmovať cievkou na prsníku, tak, ako to zobrazuje toto video:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/video-o-dojceni-10/

bude dcérka spokojnejšia pri dojčení. To, že sa bude môcť ďalej dojčiť je dôležitejšie ako to, aby nedostávala umelé mlieko. Navyše v situácii, že bábätko prestáva priberať, je možné, že dočasné dokrmovanie umelým mliekom je potrebné aj z tohto hľadiska. Cievka s dokrmom dcérke pomôže ostať na prsníku a tak vypije aj materské mlieko a hlavne nezačne prsník odmietať úplne. Zlomom potom bude ukončený 4. mesiac, po ktorom je možné začať zavádzať príkrmy a je možné, že bude možné postupne odstrániť dokrmovanie umelým mliekom, dojčiť bez používania cievky a prikrmovať, tak, ako to robia aj ostatné mamičky po skončení výlučného dojčenia. Pri všetkých týchto krokoch by ste mali spolupracovať osobne s poradkyňou a určovať ďalšie kroky podľa aktuálneho vývoja situácie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Otacanie sa pri dojceni