Ake mliecko dat, ak je mojho malo?

ttinocka    01.06.2013, 12:31

Dobry den, mam 8. mesacneho syna, kojim ho 4-5 x za cely den a mojho mliecka je uz casto velmi malo.Prikrmy papa pekne 5x za den, mliecne veci ochutnava, no vacsinou odmieta. Aky druh mliecka by sme mohli zaradit? Je este skoro ucit ho popri kojeni na krabicove UHT plnotucne kravske mliecko? Je potrebne take mlieko prevarat? Je potrebny popri prikrmoch pitny rezim, kedze zacina aj teplo (troska cajik, voda)? Aj ked pitie odmieta, snazit sa mu dat aspon par ml za den? Dakujem

Milá Ttinocka,

v prvom rade je dôležité najskôr vyhodnotiť na základe akých prejavov správania bábätka máte dojem, že sa tvorba mlieka znížila. Napr. to, že sa chce dieťatko dojčiť často, prípadne sa často budí, nie je ukazovateľom toho, že by mu materské mlieko nepostačovalo, navyše bábätká sa často chcú dojčiť z mnohých iných dôvodov než len preto, že by potrebovali piť mlieko. Bábätká sa budia v noci často, nie nevyhnutne len pre mlieko, a najjednoduchší spôsob, ako ich naspäť uspať je nadojčiť ich.

Navyše, ak by skutočne vaše bábätko na prsníku dostatočne nepilo, je možné aj v tejto dobe zvýšiť príjem mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

čo je prvá stratégia pred tým, než by sa hľadali iné možnosti. Ak by toto bolo potrebné, bolo by ideálne, požiadať o pomoc laktačnú poradkyňu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vyhodnotí výdatnosť pitia bábätka a navrhne vám kroky, ktoré môžu viesť k tomu, že bábätko bude piť viac materského mlieka.

Čo sa týka iného mlieka, je dobré vedieť, že po 6. mesiacoch je zbytočné dávať umelé mlieko, a to aj v prípade, že ide o deti, ktoré vôbec nie sú dojčené, s podmienkou, že jedia dostatok rozmanitej stravy v dostatočnom množstve, ktorá im poskytne potrebné živiny v prirodzenej forme, nie vo forme umelo dodávaných vitamínov a iných umelo pridávaných látok v umelom mlieku.
Dojčené dieťa, ktoré má byť naďalej po 6. mesiaci dojčené, aj po skončení výlučného dojčenia získava „mliečne výrobky“ z materského mlieka a z výživového hľadiska nepotrebuje žiadne ďalšie mlieko, či mliečne výrobky, napr. jogurty. Ak chcete dávať dieťaťu mliečne výrobky, pretože ich ako rodina konzumujete, dávajte mu tie, ktoré v rodine jete. Všetky ostatné pravidlá ohľadne mliečnych výrobkov sa týkajú otázky zdravej výživy, a tie je možné nájsť na mnohých iných miestach.

Čo sa týka tekutín - 6-mesačné bábätko, ktoré začína s príkrmami, sa papať a piť ešte len učí. A nenaučí sa to okamžite zo dňa na deň. Mnoho bábätiek potrebuje veľa času a nie je kam sa ponáhľať. Výdatné, dostatočné dojčenie pokrýva potrebu tekutín bábätka a to aj v horúcich dňoch. V prípade, že dojčenie nie je dostatočne výdatné, je možné urobiť kroky, ktoré sme uviedli v odpovedi vyššie.

Z hľadiska zavádzania tekutín aj príkrmov je v tomto období prvoradé, aby si bábätko zvykalo na jedlo a pitie. Všetko sa ešte len učí. Pri učení sa piť nejde o to, aby dieťa vypilo určité množstvo vody, ale o to, aby sa postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov naučilo piť z pohárika. Treba mu dať čas. Veľa detí v tomto období pije popri dojčení málo. Nenúťte ho piť. Pitie mu ponúkajte, ale nemusíte čakať, že vypije viac ako pár hltov. Ponúkajte mu piť často a nemusíte to nijako merať ani časovať. Udržte dojčenie na rovnakej úrovni ako doposiaľ. Materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda, takže ak dojčíte dieťatko na požiadanie, pokrývate jeho potrebu tekutín tým najvhodnejším spôsobom a to aj v horúcich dňoch.

V domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie – môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak dieťatko ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite dieťaťu dojčenie, prípadne mu môžete robiť aj redšie príkrmy.

Nesnažte sa dieťa na pitie nalákať sladenými nápojmi či čajíkmi. Vhodná je akákoľvek pitná voda.Vodu dieťaťu podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a „sosáčikov“ či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše a sú zbytočné) a nechajte dieťatko, aby sa hrou učilo piť. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Pri malom bábätku, ktoré sa ešte len učí piť, bude pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody z pohárika doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne, ak bude už staršie), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom. Rodičia to riešia veľmi rozmanito: od obyčajných pollitrových fliaš, v ktorých sa predáva voda, až po malé termosky, ktorých vrchnák je zároveň pohár na pitie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ake mliecko dat, ak je mojho malo?