Papanie

janka    02.06.2013, 22:14

Dobrý deň!!! Za týždeň máme krásnych 8 mesiacov. Keď sme boli na poslednej poradni /7 mes./ vážili sme 8460 g. Začali sme s príkrmami od 6 mesiaca a sme plne dojčený. S papaním nemáme problémy - obed papá cca 11:30 a potom sa ešte dokojíme. Ale náš jedálniček vyzerá takto:/kojenie/ 4:30, 8:30, potom obed a kojenie, 14:30, 17:30, okolo 18:30 ovocie a 20:00 zasa kojenie. Lenže malý si nevedel pýtať mliečko - neplakal, od malička. Kŕmili sme sa aj o 1:00 v noci/ cca 2 týždne sme prestali/ to som ho budievala, ale párkrát si cucol a spal ďalej a niekedy sa nedal ani zobudiť, tak som ho nechala spať. Keby som si nevyzliekla tričko a nezobrala ho na ruky tak ani jesť nemusí. Posledné 2 týždne si len trochu pocucká /14:30, 17:30, 20:00/ keď sa mu spustí mliečko a potom prestane, akoby mu stačilo. Mne sa ale zdá, že sa mi odvtedy tvorí menej mlieka.Mám obavu, či sa mi nestratí mliečko.Nemám si po kojení odsávať, " koľko vypije, toľko sa tvorí. Pomôže to? Ďakujem

Milá Janka,

v tomto veku je úlohou matky ponúkať dojčenie neodmietať a navyše ho aktívne ponúkať, ak bábätko samo o dojčenie nejaví záujem – tak, ako to robíte. Bábätko by malo využívať rôzne funkcie dojčenia – dojčiť sa aj na zaspatie, pri precitaní, keď je nervózne, vystrašené, prežíva fyzickú bolesť, či sociálne náročnú situáciu. Viac o tom, ako pokračovať v dojčení po 6. mesiaci si môžete prečítať v tomto článku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Dojčenie možno považovať za pevne ustanovené zvyčajne až niekedy okolo 18. mesiaca až 2. roku života dieťaťa - nejde o jeden konkrétny dátum, ide o to, že nastanú určité javy, ktoré poukazujú na to, že dieťatko sa bude dojčiť, aj keď sa už mamička nebude o dojčenie aktívne starať. Toto sa určite stane, ale pri rôznych deťoch je to rôzne a závisí to od viacerých faktorov. Po tomto veku môže platiť – dojčenie neponúkať ale ani neodmietať. Je správne, že teraz bábätku dojčenie ponúkate, kontakt koža na kožu výborne pomáha práve v takýchto situáciách. Ak inak priberá, prospieva a dojčenie je dostatočne výdatné – čo môžete skontrolovať v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

potom pravdepodobne je všetko v poriadku a ani fakt, že v noci sa bábätko nebudí a nepotrebuje sa dojčiť, neohrozí dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok