Dojčenie a kakanie

Petronela    07.06.2013, 09:14

Dobry den, chcela by som sa spytat. Moja dcerka bude mat za par dni tri mesiace. Je plne dojčena materskym mliekom. V poslednom case vsak mava v podstate stale zelene kakanie. Pocula som, ze to moze byt, ze ju boli brusko, alebo ze to je preto, ze pije iba predne mlieko. Ale zaroven som sa aj dočitala, ze ked je dieta plne dojčene, ze to nič neznamena. Nasa dcerka spinka dobre, nezda sa mi, ani ze by nejak vela plakala, kaka casto, urcite po kazdom krmeni.. neviem, ci mam tomu prikladat dolezitost a nieco v tomto smere zmenit. Alebo je problem v tom, co konzumujem? Mam jej davat probiotika? a ak ano, ktore su vhodne? Dakujem za radu

Milá Petronela,

farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. Zelená stolica neznamená, že sa „nedostáva k zadnému mlieku“. Rovnako nie je kvôli zelenej stolici potrebné meniť stravovacie návyky matky. K otázke stravovania počas dojčenia si prečítajte tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/

Materské mlieko obsahuje probiotické baktérie a za normálnych okolností nie je potrebné pridávať probiotiká v umelej forme.

Čo sa týka „zadného mlieka“, zdá sa, že tento termín spôsobuje viac problémov a že vôbec nepomáha porozumieť dojčeniu.
Už len preto, že sa vôbec nedá paušálne povedať, ktoré mlieko je „zadné“. Keď dojčíte napríklad z pravého prsníka, bábätko zaspí a zobudí sa o 10 minút a vy ho znovu priložíte na pravý prsník, aké mlieko bude bábätko piť: „predné“ či „zadné“? Každé mlieko obsahuje aj tuk, aj ostatné látky, ktoré bábätko potrebuje. Všetko mlieko, ktoré bábätko pije, je dôležité a vzácne, a ak dostatočne priberá, tak to netreba riešiť. Svojím zložením a vzhľadom je materské mlieko jedinečné a odlišuje sa:
• od matky k matke
• od jedného kŕmenia k druhému
• od jedného dňa na druhý
• v priebehu jedného dojčenia
• podľa počtu detí a podobne.

Mnohí ľudia si práve pre nezmyselné rozdeľovanie mlieka na „predné“ a „zadné“ myslia, že „predné“ mlieko je menej kvalitné alebo že treba, aby bábätko bolo na prsníku čo najdlhšie, aby sa „dostalo k zadnému mlieku“. Omnoho dôležitejšie než sústrediť sa na „zadné“ mlieko, je sústrediť sa na to, aby bábätko na prsníku pilo, pretože to, že bábätko je na prsníku prisaté ešte nemusí znamenať, že pije, a ak nepije, tak nielenže nepije „zadné“ mlieko, ale nepije vôbec žiadne mlieko. Naopak, aj „predné“ mlieko obsahuje to, čo k svojmu rastu potrebuje, ak je bábätko dostatočne dojčené. Podstatné teda je, že bábätko na prsníku pije mlieko.

Je tiež dobré vedieť, že dokrmovať dieťatko umelým mliekom len na základe „zelenej“ stolice nie je podložené žiadnymi vedeckými dôkazmi. Je úplne v poriadku, ak má dobre pijúce, dobre priberajúce a vo všeobecnosti spokojné dieťaťa zelenú stolicu. Ak má zelenú stolicu dieťa, ktoré dobre nepije a dobre nepriberá, problémom nie je zelená stolica, ale nedostatočné dojčenie a v takom prípade nie je riešením dokrmovanie, obzvlášť nie bez toho, aby sa v prvom rade podnikli kroky na zvýšenie tvorby mlieka a na to, aby bábätko začalo piť viac materského mlieka.

Dojčenie môžete skontrolovať spoločne s poradkyňou pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a kakanie