Bolesti bruska alebo problem s mlieckom

Denisa    20.06.2013, 21:53

Dobry den, chcela by som Vas velmi pekne poprosit, ci by ste mi vedeli poradit a pomoct najst pricinu nasho problemu. Mam 7 tyzdnoveho synceka a krmim ho vylucne z prsnika. Bolesti bradaviek pominuli uz po par dnoch od narodenia a kazdym tyzdnom priberie okolo 200g, takze aj vdaka tomu pevne verim, ze je prisatie spravne. Posledne dni je vsak spravanie mojho synceka trochu ine a mam obavy, aby sa nase doterajsie uspesne dojcenie nejako nenarusilo. Prvou zmenou je, ze aj ked v noci prejavi zaujem o dojcenie kazde dve-tri hodiny, co sa nesmierne tesim, no vydrzi na prsniku maximalne do 10 minut a potom zaspi. Akokolvek sa snazim ho prebudit, preberie sa iba na chvilu, prisaje sa len na moment a zase zaspi. Viem, ze nocne dojcenie je velmi dolezite a preto sa trochu obavam. Ina situacia nastava v skorych rannych hodinach, kedy sa prisaje na 15 minut a az potom zaspi, no ked ho prelozim z narucia vedla seba na postel, zobudi sa po par minutach spanku s placom. Snazim sa ho utisit a uspat, no marne a preto ho prilozim znova na prsnik. Po par minutach zaspi a ked sa ho snazim prelozit, tak sa to opakuje, prebudi sa po kratkom spanku s placom. Neviem, ci ma bolesti bruska, alebo je moje mliecko nepostacujuce. Nedokaze spat viac ako 20- 30 minut cez den a budi sa s placom. Par krat sa uz stalo, ze hodinu po dojceni vracka, co je sice normalne, no je to take kasovite a mierne zapachajuce, tak aj preto mam obavy, ci nie je problem s mojim mlieckom a preto sa ho bojim dojcit za kazdym ked place, aby to neurobilo viac skody ako uzitku. Zijem v zahranici a laktacmna poradkyna tu ma "odbila" s tym, ze su to novorodenecke koliky, no tie priznaky nie su pre mna az take jednoznacne. Za odpoved vopred dakujem. S pozdravom Denisa

Milá Denisa,

v situácii, ktorú popisujete, by bolo dobré sa uistiť, že dojčenie skutočne prebieha v poriadku. V prípade, že nie je možné, aby ste sa obrátili na poradkyňu pri dojčení z nášho zoznamu poradkýň, bolo by dobré porovnať pitie vášho bábätka s bábätkami v týchto videách:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak by sme urobili predpoklad, že bábätko je dostatočne výdatne dojčené a dobre priberá a prospieva, potom to, čo popisujete ohľadom nočného dojčenia a spánku a dojčenia počas dňa, je to, čo popisujú mnohé mamičky. Bábätko môže počas dojčenia v noci vypiť pomerne veľa mlieka aj ak dojčenie netrvá dlho. Jednou z funkcií dojčenia je aj uspať bábätko, preto môže byť úplne normálne, že bábätko sa zobudí, nadojčí a zaspí. Čo sa týka dojčenia a spánku počas dňa – spať viackrát v 20-30 minútových spánkoch môže byť takisto úplne normálne. Rovnako niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Preto mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu. Ak bábätko potrebuje byť na prsníku a aj keď už zaspalo, vybratie prsníka z úst spôsobí plač, je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť tak dlho ako potrebuje a prípadne spať pri dojčení. Skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Pri spoločnom spaní je z hľadiska dojčenia dôležité, aby si matka pre seba našla pohodlnú polohu tak, aby v nej vydržala a nič ju nebolelo, k čomu môže využiť vankúše, prípadne iné pomôcky, aby nemala bolesti chrbtice.

Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“.

Z praktického hľadiska môže potrebu častého dojčenia a fyzického kontaktu pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka – pozrite si napríklad tieto fotografie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/fotogaleria-dojcenia/

Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas v matkinom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zaspávaní.

Definícia „kvalitného“ spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú, a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť.

Všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. Kým sú príliš malé, aby to zvládali samé, je dôležité vedieť, že bábätko potrebuje večer istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať.

Čo sa týka grckania: Mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti bruska alebo problem s mlieckom