Dojcenie 10.mesacneho synceka a odmietanie prikrmov

veron    20.06.2013, 21:51

Dobry den, mam 10.mesacneho syneka, stale dojcim, z mliecka sa uz moc nezasyti tak dojcim aj kazdu hodinu, evadi mi to uz sme si zvykli. zaspinkava na prsniku velmi rad, co ma tiez velmi tesi, najhorsie to je s lyzickou, skusala som ho prikrmit aj prstom, no on odmieta akykolvek sposob, najradsej ma len mliecko a lyzicka sa mu tiez nepaci. Skusala som ho aj zabavat, nez ochorel uz obcas spapal aspon 3lyzicky zeleninky, no potom ako bol chory co som mu musela davat nasilu antibiotika, inak by ich nezjedol, mi zacal odmietat prikrmy uplne. Som s toho zufala ma len 8kg, ale uz sa snazi behat, neviem kde sa v nom berie tolka sila. Prosim vas do kedy mozem takto synceka len dojcit? Lebo on prikrmy priam neznasa ci je sladsie ci neutralne, skor s lyzickou bojuje, mam problem dostat donho aj par ml vodicky pri velmi horucich dnoch.... Poradte m

Milá Veron,

to, že sa chce dieťatko dojčiť často, prípadne sa často budí, nie je ukazovateľom toho, že by mu materské mlieko nepostačovalo, navyše bábätká sa často chcú dojčiť z mnohých iných dôvodov než len preto, že by potrebovali piť mlieko. Bábätká sa budia v noci často, nie nevyhnutne len pre mlieko, a najjednoduchší spôsob, ako ich naspäť uspať je nadojčiť ich.

Je pravdepodobné, že nútenie prehltnutia obsahu lyžičky v čase, kedy bolo potrebné podávať synčekovi antibiotiká, spôsobilo jeho nechuť k prikrmovaniu a obavy z opakovania sa nepríjemnej situácie. Je pravdepodobné, že ak dáte synčekovi čas a necháte na ňom, kedy sa vráti k napodobňovaniu ľudí, ktorí okolo neho budú jesť, že bude možné celú situáciu čoskoro zvládnuť. Pre to, aby medzičasom bábätko dostávalo dostatok tekutín a živín, je momentálne postačujúce dojčenie, je však potrebné skontrolovať, či je dostatočne výdatné a prípadne urobiť kroky, ktoré zvýšia príjem mlieka pri dojčení a možno aj tvorbu mlieka. Dôležité je sledovať, či bábätko pri dojčení dostatočne pije. Bolo by ideálne, požiadať o pomoc laktačnú poradkyňu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vyhodnotí výdatnosť pitia bábätka a navrhne vám kroky, ktoré môžu viesť k tomu, že bábätko bude piť viac materského mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie 10.mesacneho synceka a odmietanie prikrmov