Dojcenie a porod dalsieho babatka

Erika    27.06.2013, 11:08

Dobry den, mam 12 mesacnu dcerku, ktoru stale dojcim na poziadanie samozrejme uz aj papa prikrmy). Som vsak opat tehotna a o cca 2 mesiace sa nam ma narodit dalsie babatko. Moja otazka znie, ako mam postupovat. Starsiu dcerku nechcem prestat dojcit - chcem ich oboch dojcit tandemovo. Avsak v porodnici budem musiet byt min tie tri povinne dni po porode a obavam sa ako dcerka zvladne dni a noci (hlavne noci) bezo mna. Zatial ju uspavam na prsniku a spime spolu v posteli. Neviem teraz ci ju mam iducat od zaspavania na prsniku, alebo si odsavat mlieko a naucit ju pit vecer z poharika. Som v tomto bezradna - chcela by som aby to bola pre nu co najmensia trauma. Aky postup odporucate v takychto pripadoch? Dakujem.

Milá Erika,

vašu dilemu o tom, čo urobiť so starším dieťatkom počas pobytu v pôrodnici s ďalším bábätkom, rieši veľa mamičiek. Je výborné, že máte v pláne dojčiť svoje staršie dieťa, dokým bude samo chcieť. Každé dieťa totiž prirodzene dospeje do bodu, v ktorom sa prestane dojčiť. Ak mu je to umožnené, je to míľnik, ktorý dieťa radostne a s hrdosťou dosiahne. A to stojí za to.

Existuje možnosť nájsť si pôrodnicu, kde môžete byť spoločne s manželom alebo iným sprievodcom a starším dieťatkom. Skúste si nájsť takú, ktorá vám spoločný pobyt umožní (napr. Banská Štiavnica, Topoľčany...). Táto investícia sa vám vyplatí. Dojčenie počas tohto obdobia dieťaťu aj vám pomôže zvládnuť prechod k tomu, že bude mať súrodenca.

Je pravda, že niektoré deti sa k dojčeniu vrátia aj po dlhšej prestávke, ale odlúčenie je aj tak pre ne náročná situácia a je lepšie sa mu vyhnúť. Okrem dojčenia nie je pri odlúčení jednoduché riešiť ani zaspávanie počas dňa a večer a v noci. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých odsaté mlieko alebo iný nápoj tvoria len malú časť a aj preto nie je možné poskytnúť univerzálny návod, ako riešiť túto situáciu tak, aby nebola traumatizujúca a náročná pre obe strany.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a porod dalsieho babatka