Ročný syn už týždeň odmieta jesť

Monika    27.06.2013, 11:10

Dobrý deň, mám ročného syna, ktorého stále dojčím. Už vyše týždňa odmieta jesť. Každú chvíľu chodí za mnou a znakuje, že chce mliečko. Vždy mu ho samozrejme dám, ale mám obavy, či je len mlieko postačujúce pre jeho výživu a či ho zasýti, keď za mnou cez deň príde aj 10krát a pýta si mlieko. Predsa len sa mi toho mliečka už netvorí tak veľa. Chorý nie je. Ďakujem za radu.

Milá Monika,

materské mlieko je aj po skončení výlučného dojčenia ešte mnoho mesiacov hlavnou súčasťou výživy dieťaťa a ešte v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa. Preto, ak sa dieťa prechodne chce znova len dojčiť a odmieta príkrmy, nie je potrebné sa obávať. Táto situácia sa často stáva napr., ak je bábätko choré, rastú mu zúbky atď. Choré deti často chcú byť len dojčené. Dojčenie im totiž pomáha prekonať bolesť, dodáva im imunitné látky a rôzne iné imunitné faktory a pomáha im, aby sa ľahšie a rýchlejšie uzdravili. A materské mlieko je počas choroby tá najlepšia potrava a to do tej miery, že sa uňho nemusia prejaviť príznaky ochorenia a jediný príznak je, že sa chce len dojčiť.

Aj v tomto veku je možné, aby matka mala dostatok mlieka pre svoje dieťa, ak synček priberá a prospieva a pri dojčení je spokojný, je vysoko pravdepodobné, že je všetko v poriadku. Ak by ste mali obavy, či je tvorba mlieka dostatočná, môžete sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá spolu s vami posúdi výdatnosť dojčenia a ak by bolo potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, vie vám odporučiť účinné prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ročný syn už týždeň odmieta jesť