Kiahne u matky a dojčenie

Veve    27.06.2013, 23:07

Dobrý večer prajem, potrebovala by som súrne odpoveď na otázku, či môžem naďalej dojčiť svoju 15-mesačnú dcéru, keď mám u seba podozrenie na kiahne? A tiež či si môžem dať na zmiernenie svrbenia napr. kvapky Fenistil, aj keď v príbalovom letáku sa uvádza, že počas dojčenia sa nemajú užívať. Ďakujem pekne za odpoveď, prajem všetko dobré. V.

Milá Veve,

áno, môžete dojčiť, ak si myslíte, že máte kiahne. Najinfekčnejšia doba ochorenia je, keď ešte netušíte, že kiahne máte - a tú dobu máte za sebou. Teraz už vaša dcérka dostáva v materskom mlieku protilátky, ktoré buď zamedzia tomu, aby kiahne dostala alebo zmiernia priebeh ochorenia, ak ich dostane. V každom prípade, ak by ste prestali dojčiť, tak by ste ju len ochudobnili o imunitné látky a špecifické protilátky v čase, keď ich veľmi potrebuje.

Áno, môžete si dať Fenistil, ak chcete. Taktiež si môžete dať lieky od horúčky, ak by ste to potrebovali.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kiahne u matky a dojčenie