Dojčenie syna a tehotenstvo s dvojičkami

Dana    08.07.2013, 19:36

Dobrý deň, som v 16.tt a čakám dvojičky. Popritom dojčím synčeka, ktorý bude mať v septembri 4 roky. Minulú nedeľu som ale bola hospitalizovaná kvôli tomu,že som krvácala a odtekala mi plodová voda. Lekári udržaniu tehotenstva moc šancu nedávali, ale vďaka Bohu to dobre dopadlo a už som doma. Bola som v nemocnici 8 dní. Ide o to,že pred tým som synčeka dojčila aj "100x" za deň a v noci, proste kedykoľvek. Keď som ale bola v nemocnici,synček samozrejme,dojčený nebol. Aj keď chodili za mnou na návštevu a ja som mu núkala mliečko, on nechcel, povedal,že až doma. Bolo mi to ľúto, že to prišlo takto nečakane, ale zvládol to statočne. Možno mu ani nechýbalo, neviem. V nemocnici som ale rozmýšľala, či mám dojčiť naďalej, keď prídem domov..či to nie je dobrá šanca na odstavenie..a tiež som aj rozmýšľala, či sa mi mliečko nestratí. Tiež bola vo mne otázka /a stále je/, či dojčenie nemohlo byť príčinou toho, čo sa stalo /kvôli vylučovaniu nejakého hormónu..či sa nepodráždila maternica/..ale som sa neodvážila doktora spýtať /neviem,či by mali pre moje dlhé dojčenie pochopenie/. Doktori vraveli,že asi bola príčinou infekcia... Dnes som prišla domov a synček chcel mliečko. Najprv mu to bolo také divné, zachvíľu ale už veselo ťahal. Potom povedal,že už tam mliečko nie je,ale že bolo...tak zrejme sa mi nestratilo,ale možno ho je menej. Teraz ale vôbec neviem, čo mám robiť..či mám dojčiť syna ďalej alebo už nie. Naozaj neviem. On chce. Ale vo mne sú otázky...Nie je to nebezpečné pre tehotenstvo? Mám dostatok živín pre 3 deti? Prosím, poraďte mi..ozaj neviem. Ďakujem veľmi.

Milá Dana,

odpoveď na vašu otázku nie je jednoduchá a v konečnom dôsledku sa budete musieť rozhodnúť vy sama.

Prečítajte si tento detailný článok na túto tému:

Dojčenie počas tehotenstva

Ten vám poskytne základné informácie. Hormóny počas dojčenia neovplyvňujú vaše súčasné tehotenstvo, hladina prolaktínu je prirodzene vysoká počas tehotenstva (bez ohľadu na dojčenie). Stimulácia bradaviek počas dojčenia nie je nič, na čo by vaše telo nebolo zvyknuté a nemalo by to "podráždiť" maternicu. Z hľadiska toho, či pokračovať v dojčení, vám nikto nedá jednoznačnú odpoveď. Je nepravdepodobné, že by ktokoľvek dokázal odpovedať na otázku, čo presne sa počas vášho tehotenstva v čase krvácania a odtekania plodovej vody stalo. Je rovnako ťažké predvídať, čo bude ďalej.

Nie je dôvod, pre ktorý by ste nemali mať dostatok živín pre obe bábätká ako aj pre synčeka, ktorý by sa dojčil. Toto by nemalo predstavovať žiaden problém.



 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie syna a tehotenstvo s dvojičkami