Bolesť prsníkov a bradaviek

Adela    10.07.2013, 13:18

Dobrý deň. Dcérka má 4 týždne. Už od pôrodu ma trápia veľmi bolestivé bradavky. Pred dvomi týždňami som prekonala zápal prsníka, resp. lekár na pohotovosti usúdil, že je to zápal prsníka, mala som vysoké horúčky, časť prsníka bola červená, bolestivá na dotyk ale nenahmatala som si hrču, len takú väčšiu zatvrdnútu oblasť, cítila som sa mizerne, nevládala som stáť na nohách. Brala som ATB. Po prečítaní si vašej stránky som si ale teraz neni istá či to bola mastitída alebo upchatý mliekovod. Teraz už žiadne zatvrdnuté miesto na prsníkoch nemám, malú si prikladám pravidelne, striedam na každé kojenie druhý prsník, podľa laktačnej poradkyne /bola u nás osobne/ sa malá dobre prisáva, saje dobre. Ale bradavky ma stále veľmi bolia, maste z lekárne nepomáhajú, a posledné dni sa mi pridružili bolesti v prsníku po kojení, akoby ma v ňom trhalo, alebo mi tá bolesť z bradavky vyráža do celého prsníka po kojení. Viac ma to trhá v tom prsníku, kde bol zápal. Neviem, či s tým môže mať súvis aj to, že po prvom dieťati /kojila som 2 roky/ sa mi laktácia nevedela zastaviť a brala som 2 x Parlodel na zastavenie tvorby mlieka. Potom mi v jednom prsníku ostala nezhubná hrčka, ktorú mi sledujú. Už si neviem dať rady. Kľudne by som navštívila aj nejakého lekára, ktorý by komplexne zhodnotil môj problém, lebo určite s kojením nechcem prestať. Neviem ale či ísť ku gynekologovi, alebo tej lekárke čo chodím na sono prsníka /kvôli tej hrčke/ alebo či existuje nejaký lekár čo sa zaoberá vyslovene prsníkmi. Laktačná poradkyňa u nás bola, ale veľmi mi to nepomohlo. Ďakujem

Milá Adela,

vaša situácia sa dá riešiť aj v rámci laktačného poradenstva. Bolesť bradaviek skutočne môže byť zásadná a môže sa prenášať aj do celého prsníka, hoci jej pôvod je v bolesti bradaviek. Prvou líniou liečby je teda liečba bradaviek, hoci samozrejme cez internet nie je jednoduché posúdiť, čo presne sa deje.

Áno, váš prvotný problém mohol predstavovať aj zablokovaný mliekovod, pri ktorom je možné mať príznaky, ktoré popisujete.

Vo vašom prípade nie je postačujúce zhodnotiť len polohu a prisatie, hoci toto je kľúčové. Podľa toho, čo sa deje treba liečiť bradavky, prípadne urobiť aj niečo viac.

Skúste si prečítať tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Ak vám poradkyňa, ktorá u vás bola, nedokázala ďalej poradiť, skúste si nájsť inú poradkyňu alebo nám napíšte a poradíme vám niektorú, ktorá vám bude vedieť pomôcť. Napíšte nám na dojcenie@mamila.sk



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť prsníkov a bradaviek