Bolestivé dojčenie v tehotenstve

Mirka    11.07.2013, 17:57

Syn má 19mesiacov a je ešte stále dojčený (mliečko si pýta aj 10x denne a ja mu vždy vyhoviem). Som ale opäť tehotná a mám čoraz citlivejšie bradavky, posledné dni dojčím často už so zaťatými zubami a slzami v očiach. Nie je nejaký spôsob ako zmierniť bolesť? Malého som neplánovala odstaviť, ale posledné dni zvažujem, či ho neodstaviť aspoň na noc. Ako mám vlastne postupovať, keby som chcela obmedziť nočné dojčenie? Ďakujem za radu.

Milá Mirka,

bolesť a citlivosť bradaviek pri dojčení zvykne byť najhoršia v prvých týždňoch tehotenstva a časom sa zlepšuje. Keďže táto bolesť je spôsobená hormonálnymi zmenami a znížením tvorby mlieka v dôsledku tehotenstva, nie je veľa, čo môžete urobiť pre okamžité zlepšenie situácie.

Jedna vec, ktorá čiastočne pomáha, je - dajte si mimoriadny pozor na to, v akej polohe dieťatko dojčíte. Vo veku vášho dieťatka mnoho mamičiek cez deň aj v noci dojčí tak, že dieťatko je telom príliš ďaleko od vás, je príliš plytko prisaté a podobne. Samozrejme, že v tomto veku s polohou a prisatím neurobíte zázraky, ale skúste si dieťatko priťahnuť čo najviac k sebe a v rámci možností zabezpečiť čo najlepšie prisatie.

Situácia, ktorú popisujete, nie je neobvyklá a bude sa zlepšovať sama od seba.

Ak by ste to veľmi potrebovali, môžete si v lekárni kúpiť krém s obsahom ibuprofenu, ktorý by mohol bolesť trochu zmierniť, ak by sa nedala vydržať.

Okrem toho vám môže pomôcť, ak si pred dojčením do bradaviek vmasírujete maličké množstvo olivového oleja.

Ak by ste to považovali za nevyhnutné, odstavenie na noc je možné, hoci je dosť dobre možné, že v konečnom dôsledku budete musieť riešiť nočné vstávanie iným spôsobom, ktorý bude ešte náročnejší. Ak by ste sa pre nočné odstavenie rozhodli, mali by ste to urobiť na základe poznania svojho dieťatka a toho, čo je ochotné po dohode s vami akceptovať. Neexistujú univerzálne návody a niektoré deti neakceptujú vôbec nič, s inými nie je ťažké sa dohodnúť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivé dojčenie v tehotenstve