SK / CZ / UA / RU

Alergicka dojciaca matka a dithiaden

Otázka

Chlapcek ma 3 mesiace a 13dni. Je plne dojceny. Pred tyzdnom a potom aj pred dvoma dnami som mala skoro astmaticky kasel s neustalim piskanim a skriabanim. Musela som si dat pol ditiadenu inak by som nerozdychala. Som alergickou od svojich 6 rokov, pocas tehotenstva som nebrala nic kedze som bola tehotna mimo svojho alergickeho obdobia. Od Maja sa neustale trapim. Bola som u svojho alergologa ale nedal mi vylucne lieky pre dojciacu matku ale LORATADIN v pribalenej dokumentacii lieku je jasne napisane, ze sa nepodava tehotnym a dojciacim matkam hoci on ma presviedcal, ze je to v poridadku. Moja otazka znie mohol ditiaden potlacit tvorbu mojho lieka? S loratadinom som ani nezacala prave kvoli tej dokumentacii aj napriek tomu, ze sa trapim kazdym dnom, kychanie, svrbenie podnebia, tecuci nos, oci...Prosim poradte ako mam postupovat. Dakujem vopred. Hanka z Kosic

Hanka | 11.07.2013, 17:26

Odpoveď

Milá Hanka,

pol diathiadenu pravdepodobne nemá významný vplyv na tvorbu mlieka a nemusíte mať obavy. Ide skôr o dlhodobé užívanie antihistaminík, ktoré môže niektorým (nie všetkým) matkám znížiť tvorbu mlieka. Medzi takéto lieky potenciálne patrí aj Loratadin.

Najideálnejšou liečbou by vo vašej situácii bola lokálna liečba - kvapky do nosa, do očí, spreje, aj kortikoidné, ak treba.
Z hľadiska bábätka nie je problém ani brať napríklad antihistaminiká v tabletkách. Jediná vec je, že niekdy môžu antihistaminiká znížiť tvorbu mlieka, ale nemusí to tak byť vždy. Z tohto dôvodu je lepšie vyhnúť sa celkovým antihistaminikám počas dojčenia. Ale to neznamená, že počas ich užívania by ste mali skončiť s dojčením. Aj keby sa tvorba mlieka znížila, aj tak má zmysel, aby ste naďalej dojčili, pretože materské mlieko je veľmi potrebné pre vaše bábätko v akomkoľvek množstve, a navyše dojčenie je oveľa viac než len prijímanie materského mlieka. Aj keby ste teda celkové antihistaminiká považovali za nevyhnutné, pokračujte ďalej v dojčení.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri