Znižovanie tvorby mlieka

Lucia    22.07.2013, 22:04

Dcérka má 23 mesiacov a sama sa odstavila od mlieka, ale mne sa stále tvorí veľa mlieka. Akým spôsobom zastavím tvorbu? Skúšam menej piť, čo je v týchto horúčavách trochu náročné, na noc si viažem prsníky. Neviem ako ďalej, ale nechcem injekciu. Ďakujem

Milá Lucia,

vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť plne rozbehnutú tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné.

Naďalej môžete dcérke prsník ponúkať (špeciálne v situáciách ako je napr. precitanie zo spánku alebo pri spoločnom kúpeli), tento stav môže byť prechodný a dcérka sa môže znova chcieť začať prisávať.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znižovanie tvorby mlieka