Intoleranica laktozy

Eva    02.08.2013, 22:22

Dobry den, mam 6mesacnu dcerku, ktora je vylucne kojena. Pred tyzdnom som zacala s prikrmamy. Spapa zatial tak do 50ml zeleninky na obed. Od 1mesiaca ma silne koliky. Plakavala aj 3 hodiny bez prestavky. Vecerny plac sa trosku zmiermil, ked som trojnasobne prekracovala davkovanie probiotky. Uz ale 6 tyzdnov bojkotuje kojenie. Najprv som si myslela, ze mam malo mlieka, tak som produkciu s odsavanim este zvysila, ale to nebol dovod. Na sone brucha jej zistili výrazný meteorizmus. Dcerka sa mi uplne odmieta prisat, ked je "pri vedomi" Pekne prospieva (7,5kg) coz ale posobi velmi klamlivo. Ja totiz od narodenia kojim 5-8x cez noc, ona v podstate pri tom spi. A cez den sa mi sama prisaje 3x na 2minuty, alebo ju kojim tesne po zobudeni, ked este netusi,cia je. Alebo zapnem mixer a vtedy je ochotna sa niekedy prisat... Doktorka navrhuje vyskusat na 5 dni dieticke umele mlieko Nutrilon allergy care aby sme vylucili intoleranciu laktozy. Ja sa tomu ale pomerne branim, lebo je mi jasne ze po 5dni s flaskou sa mi uz nebude chciet prisat, aj ked sa to s UM nezlepsi. Odhliadnuc od toho, ze sa mi odmieta prisat na akukolvek flasku, co som zohnala. Mozno este tolko, ze z kvapiek na nafuknute brusko som vyskusala asi vsetky. Budem rada, ak pridete s nejakym napadom. Dakujem

Milá Eva,

intolerancia laktózy je enzymatická porucha, pri ktorej nepostačuje alebo chýba enzým laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor - laktózu na jednoduchšie cukry. Laktóza je cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a je veľmi dôležitý pre správny vývoj bábätka. Laktózová intolerancia sa stala populárnou nesprávnou diagnózou pre „bolesti bruška“ alebo pre stolicu, ktorá je zelená, s hlienmi, či prímesou krvi. Samotná „bolesť bruška“ či vodnaté, strieľajúce stolice nie sú dôvodom na diagnózu laktózovej intolerancie, špeciálne nie v situácii, keď ide o dlhotrvajúci problém. A navyše pri laktózovej intolerancii by úplne stačilo, aby sme bábätku dávali chýbajúci enzým (laktáza sa dá bežne kúpiť) a problém by sa vyriešil. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by bolo potrebné dieťaťu začať podávať bezlaktózové umelé mlieko a ani akékoľvek iné umelé mlieko (a to ani "na stanovenie diagnózy - diagnóza laktózovej intolerancie by sa stanovovala úplne inak).

Spomínali ste podávanie probiotík ako niečo, čo vám pomáhalo. Je to možné, ale probiotiká nepomáhajú z hľadiska laktózovej intolerancie.

Pravdepodobne nemá zmysel skúšať či podávať rozličné prípravky na "bolesti bruška", bolo by užitočnejšie zistiť, čo presne sa deje.

S laktózovou intoleranciou sa často zamieňa jedna príčina bolesti bruška, ktorá je oveľa pravdepodobnejšia: alergia na bielkovinu kravského mlieka. Ale aj keby bábätko malo alergiu na bielkovinu kravského mlieka, tak riešením nie je skončiť s dojčením. Naopak! Riešením je pokračovať v dojčení a keby to bolo skutočne indikované, tak môže matka zo svojho jedálnička dôsledne vylúčiť potraviny obsahujúce kravské mlieko a ďalej dojčiť. Ale na toto by musel byť dobrý dôvod a takýto krok treba podniknúť len v minime prípadov a len ak je to skutočne potrebné. Vo všeobecnosti je totiž dobré, že sa v materskom mlieku objavujú rozličné bielkoviny, pretože pripravujú dieťatko na prijímanie potravy v budúcnosti.

Dôsledné vynechanie kravského mlieka zo stravy matky môže niekedy pomôcť pri tom, ak bábätko reaguje na cudzorodú bielkovinu, nepomôže to však pri laktózovej intolerancii. Obsah laktózy v materskom mlieku nie je možné ovplyvniť. Ak teda matka vynecháva kravské mlieko a mliečne výrobky zo svojej stravy, nezmení to obsah laktózy v jej materskom mlieku.

Ak niekto vysloví „diagnózu“ laktózovej intolerancie, bolo by v prvom rade dobré skontrolovať dojčenie ako také a podniknúť kroky na to, aby bábätko pilo mlieko na prsníku a vypilo všetko mlieko, ktoré je k dispozícii, a to prostredníctvom dobrého prisatia a stláčania prsníka. Úprava dojčenia môže byť v takýchto prípadov veľmi užitočná. V situácii, ktorú popisujete, je omnoho pravdepodobnejšie, že by pre vašu situáciu bol relevantný tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

a osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou vyhodnotíte osobne celú vašu situáciu, spoločne vyhodnotíte dojčenie a podľa toho určíte ďalšie kroky, ako postupovať. Situácia, ktorú popisujete, vyzerá oveľa pravdepodobnejšie ako štrajk a prečítajte tieto popisy mnohých iných mamičiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Takisto pre vás môže byť zaujímavé si prečítať tieto články:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/vztahova-vychova.pdf



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Intoleranica laktozy