Problematické prisatie na jeden prsník - prisatie len po odsatí

Zuzana    14.10.2011, 12:58

Dobrý deň, moje dieťatko má 6 týždňov, od narodenia sme mali problémy s prisatím - dieťatko sa nevedelo prisať, tak som mliečko odsávala a dávala s fľašky. V pôrodnici som dávala aj UM ale po prepustení výhradne len materské mlieko. Napriek veľkým problémom sa mi dieťa začalo asi po 3 týždňoch prisávať a po cca ďalších 2 týždňoch už to išlo aj celkom pohodlne. Môj problém spočíva v tom, že sa bezproblémovo prisaje len na ľavý prsník. Keďže poloha pri dojčení je rovnaká (asymetrické prisatie), nemyslím, že v tom by bol problém. Viem, že táto téma tu už viac krát bola, ale podľa popisu ostatných žien sa mi zdá, že môj problém je iný. Dieťa totiž prsník neodmieta, snaží sa prisať, ale nejde m u to, potom z toho zostane frustrované a začne plač, kopkanie s nožičkami...niekedy po polhodine boja sa zrazu prisaje a úplne normálne pije, ale to je pre nás obe dosť psychicky náročné a stresujúce. Navyše som po čase zistila, že ak pravý prsník vyprázdnim odsávačkou, tak sa dieťa prisaje, len to už sa potom nemá moc z čoho napiť, po chvíľke zaspí! Snažila som sa zistiť, v čom je pravý prsník iný a tu sú výsledky môjho pozorovania: -v pravom sa tvorí menej mlieka (spôsobené zrejme tým, že z neho nepije veľmi často) -v pravom mlieko vyteká viacerými tenkými prúdmi a v ľavom preferovanom jedným väčším Situáciu riešim odsávaním pravého prsníka a dokramovaním z fľaše, ak ľavý prsník nestačí (aj keď odkedy sa pekne napapá z ľavého prsníka, fľašu zvykne odmietať) Viete mi poradiť? Nerada by som zostala len na jednom prsníku... Ďakujem.

Milá Zuzana,

keď sa bábätká zo začiatku neprisávajú, často sa stane, že sa najprv začnú prisávať na jeden prsník a až neskôr na druhý. Chce to hlavne čas. Tak, ako to trvalo nejakú dobu, kým sa bábätko vôbec začalo prisávať, tak môže trvať nejakú dobu, kým sa bude spoľahlivo prisávať na obidva prsníky, a to bez ohľadu na to, že sa snažíte na oba prsníka prisávať bábätko rovnakým spôsobom a správne. Vaše bábätko potrebuje čas. Z pohľadu bábätka môžu byť oba prsníky trošku odlišné, a preto môže ešte nejakú chvíľu trvať, kým sa to naučí.

Správanie, ktoré popisujete (plač, kopkanie nožičkami) je sprievodným znakom toho, že sa bábätko prisáva s ťažkosťami. Máte pravdu, že jedným z dôvodov môže byť, že máte v pravom prsníku menej mlieka. Vzhľadom na popisovanú situáciu (nepije z neho veľmi často, odsávanie), je to veľmi pravdepodobné.

Čo môžete urobiť?

1) Zvýšte tvorbu mlieka, to pomôže tomu, aby sa aj v pravom prsníku tvorilo viac mlieka. Vysoká tvorba mlieka je základ pre prisatie bábätka. Postupujte podľa tohto materiálu na zvýšenie tvorby mlieka, bod 7.

2) Ak mlieko odsávate, nepodávajte ho fľašou, začnite ho podávať priamo na prsníku laktačnou pomôckou - čiže, keď sa bábätko prisaje na pravý prsník, dajte mu na prsník laktačnú pomôcku a vďaka nej nebude na prsníku zaspávať, ale bude sať. Popis ako to urobiť nájdete v tomto materiály o použití laktačnej pomôcky.

Je pochopiteľné, že táto situácia je náročná a frustrujúca, ale podobne, ako sa to zlepšilo na ľavom prsníku, máte veľkú šancu, že sa to časom zlepší aj na pravom, obzvlášť, ak zvýšite tvorbu mlieka a budete svoje bábätko kŕmiť výlučne na prsníku s použitím laktačnej pomôcky. Je možné, že na to, aby ste dokázali laktačnú pomôcku používať, budete potrebovať pomoc poradkyne pri dojčení, ktorú môžete nájsť v našom zozname.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problematické prisatie na jeden prsník - prisatie len po odsatí