malo vyzivne mlieko'

Tokalic Miroslava    16.10.2011, 15:18

mam dvojmesacnu dcerku..posledny tyzden je velmi nervozna, stale chce byt na prsniku a taha..je na mne aj hodinu v kuse, potom mame 10minutovu pauzu a opat..ked ju zlozim z prsnika, hned place a hlada ho opat..je moje mlieko malo vyzivne a mam malu zacat dokrmovat?

Milá Miroslava,

z hľadiska vašej otázky neexistuje "málo výživné mlieko". Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. Môžete si byť istá, že vaše mlieko je v poriadku.

Z toho, čo píšete je však vo vašom prípade potrebná úprava dojčenia. Nie je síce jednoduché bez pozorovania dojčenia povedať, čo sa presne deje. Ale je možné, že správanie bábätaka súvisí s tým, že vaše bábätko nezískava dostatok mlieka, čo kompenzuje dlhým pobytom na prsníku. To, že je bábätko na prsníku prisaté ešte nemusí znamenať, že aj skutočne pije mlieko. Je potrebné, aby bábätko malo na prsníku aj čas, keď skutočne pije dostatok mlieka. Skúste podniknúť všetky kroky, ktoré sú popísané v tomto materiály o zvýšení tvorby mlieka.

Odporúčame vám, aby ste vyhľadali osobnú pomoc poradkyne pri dojčení, ktorá zhodnotí pitie bábätka a pomôže vám tak, aby vaše bábätko začalo získavať viac mlieka z prsníka. Poradkyňa vám tiež bude vedieť odpovedať na otázku, či je potrebné dokrmovať. V mnohých prípadoch stačí urobiť potrebné úpravy v polohe, prisatí a použiť stláčanie prsníka a situácia sa zlepší. Niekedy treba podniknúť aj ďalšie kroky, ktoré sú popisované v zmieňovanom materiály - ako napríklad užívanie byliniek v kapsuliach. Na dokrmovanie musí byť indikácia, ktorá vyplynie z pozorovania dojčenia poradkyňou dojčenia.

1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/


Pozrite si tiež odpovede na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=131

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=134

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=116

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=117



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > malo vyzivne mlieko'