Dojčenie staršieho dieťaťka a antibiotiká

Erika    17.10.2011, 15:59

Dobrý deň, mám 19-mesačnú dcérku, stále ju dojčím. Momentálne som chorá, mám predpísané antibiotiká PENBENE. Lekárka mi vravela, že by som mala dcérku odstaviť. To si momentálne vôbec neviem predstaviť, bohužiaľ, moja dcérka zaspí stále len pri dojčení. Hoci som na seba bola najprv hrdá, že som vydržala dojčiť (prvé tri mesiace boli náročné, dojčila sa aj 5 hodín v kuse, cez deň maličká vôbec nespala, ak sa nedojčila, tak strašne plakala). Boli to veľké boje aj s okolím, ale vydržali sme, malá krásne prospievala aj prospieva. Ostal nám však zlozvyk zaspávania len pri dojčení, neviem to zatiaľ riešiť. Teraz som chorá, musím užívať antibiotiká, tak asi by som ani nemala dosť trpezlivosti. Aký je prosím váš názor na užívanie PENBENE, ak stále dojčím? Prípadne, ak naozaj musím obmedziť dojčenie, nemáte skúsenosť, ako by som inak mohla malej pomôcť zaspávať (nepomáha hojdanie, rozprávanie, spievanie, pritúlenie, cumeľ - nič, len dojčenie). Veľmi pekne ďakujem za pomoc a prajem pekný deň.

Milá Erika,

pri spomínaných antibiotikách môžete pokračovať v dojčení bez obáv. O to viac, že vaša dcérka má už 19 mesiacov a dojčenie je pre ňu stále veľmi dôležité. To, že dcérka pri dojčení zaspáva, nie je zlozvyk, je to normálne a je to cieľom dojčenia. Pre deti vo veku vašej dcérky je toto vynikajúci spôsob, ako rýchlo večer bez problémov zaspať. Máte pravdu, že v tom veku nič z toho, čo uvádzate, väčšinou nefunguje. Metódy uspávania ako čítanie knižiek, spievanie, hladkanie budú fungovať, keď bude dcérka väčšia. Nemusíte ju učiť zaspávať samu. Každé dieťatko sa postupne naučí zaspať pri čítaní knižiek a pod. - príde to samo od seba bez toho, aby ste dcérku do toho nútili. Avšak teraz máte potenciálne pred sebou ešte mnoho mesiacov dojčenia a užívanie antibiotík nie je dôvodom na odstavenie, pretože dojčenie popri užívaní antibiotík je pre vašu dcérku bezpečné. Dojčenie pre vaše dieťa poskytuje stále mimoriadne vzácne materské mlieko, ktoré obsahuje bielkoviny, minerály, cukry, tuky, vitamíny ako aj imunitné faktory. Toto všetko pomáha vašej dcérke, a to obzvlášť v čase, keď ste chorá.  Vďaka dojčeniu ju chránite pred tým, aby ochorela, príp. ak ochorie, priebeh ochorenia bude miernejší a kratší. Obdobie choroby je preto istotne tým najmenej vhodným obdobím na odstavenie. Odstavenie je teda v takomto čase ešte rizikovejšie ako inokedy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie staršieho dieťaťka a antibiotiká