dojčenská kolika - Espumisan

Andrea    26.10.2011, 15:07

Mám mesačné, plne dojčené dieťa, za prvý mesiac mi syn pribral 1500g. Posledné dva týždne máme problémy s kolikami. Lekárka v poradni mi poradila začať podávať Espumisan. Prosím o Váš názor na podávanie tohto prípravku. Ja mám svoju stravu maximálne upravenú - jem len kvalitné bielkoviny (domáce mäso, kvalitné mliečne výrobky), z ovocia len ošúpané jablká, zo zeleniny len varenú mrkvu, niekedy mám pocit hladu, pretože strava je dosť jednostranná a nemám odvahu zaraďovať a skúšať nové jedlá, pretože synček si to dosť odtrpí.Pijem filtrovanú neperlivú vodu a čaje predávané bežne v obchodnej sieti na podporu dojčenia. Ďakujem

Milá Andrea,

účinná látka z Espuminanu sa v čreve nevstrebáva. Ona len rozkladá bublinky plynu v čreve bábätka a tie sa potom ľahšie dostanú von. Otázka je, či toto skutočne rieši váš problém. Problém s kolikami nemusí súvisieť len s plynmi v brušku. Väčšinou ide o ďalšie príčiny, ktoré je možné zlepšiť niektorými opatreniami:

1) Zlepšiť dojčenie, je možné, že vzhľadom na to, ako výborne váš synček priberá, máte veľa mlieka, čo niekedy môže spôsobovať problémy. Ak sa zabezpečí, aby bábätko dokázalo lepšie regulovať príjem mlieka a aby na prsníku správne pilo, situácia sa môže zlepšiť.

2) Zlepšiť spánok a zaspávanie bábätka a dokázať bábätku pomôcť, aby zaspalo. Dojčenie, spánok a plač veľmi úzko súvisia.

3) Nájsť spôsoby na utíšenie bábätka (čo môže zahŕňať nosenie, kontakt koža na kožu, použitie fitlopty a podobne).

4) Ochrániť bábätko pred prílišným množstvom podnetov a následnou predráždenosťou večer. Zmeniť niektoré činnosti, ktoré niekedy spôsobujú plač bábätka: prebaľovanie pred dojčením, nepotrebné odgrgávanie, snaha o to, aby dieťa dokázalo samo zaspať, dávanie dieťatka dolu z prsníka pred tým, ako tuho spí; manipulácia s bábätkom po tom, čo začína (na prsníku) zaspávať; večerné kúpanie a pod.

Tieto body s vami môže prejsť laktačná poradkyňa, pretože ak lekárka nenašla medicínsku príčinu plaču, je jeho pravdepodobnou príčinou niektorý z vymenovaných bodov.

Ešte na okraj: Dokážeme si predstaviť, že situácia, ktorú zažívate, je nesmierne náročná a motivuje vás k tomu, aby ste urobili všetko, čo sa urobiť dá, aby synček prestal plakať. Avšak nie je príliš pravdepodobné, že na vine je vaša strava. Skôr naopak. Až na výnimky strava matky neovplyvňuje správanie a plač bábätka, hoci niekedy niektoré matky skutočne zistia, že niektorá potravina spôsobuje bábätku problémy - často je to napríklad konzumácia kravského mlieka. Mohli by ste preto zvážiť, že by ste do svoje stravy opäť zaradili všetky potraviny, ktoré ste jedli v tehotenstve a ktoré bežne na váš jedálniček patria, pretože sa pravdepodobne obmedzujete zbytočne. Píšete, že ste hladná a máte jednostrannú stravu - o to dôležitejšie je, aby ste sa začali stravovať normálne a bez obmedzení. Vynechajte naozaj len tie potraviny, o ktorých sa opakovane presvedčíte, že synčekovi robia problémy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dojčenská kolika - Espumisan