Odstavenie

Zuzana Kollarikova    01.11.2013, 09:49

Dobry den, chcela by som poradit ohldom odstavenie, kojim svojho 16 mesacneho synceka , kojeny je na poziadanie, hlavne pred spanim, niekedy aj cez den a v noci 2-3x a mome som v 34tt, chcela by som ho odstavit, mozete mi poradit ako na to, ci to spravit radikalne, alebo postupne? uz nemam moc casu do porodu...Dakujem

Milá Zuzana,

neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou a bez traumy odstaviť ročné dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené. Ale existujú vysvetlenia a motivácia na to, aby ste dokázali v dojčení pokračovať, obzvlášť, ak sa dozviete, že odstavenie príde samo od seba, vaše dieťa i bez vášho úsilia začne spať celú noc, a keď sa odstaví samé, bude to je víťazstvo, ktorým dosiahne míľnik, na ktorý bude hrdé a ku ktorému nebude dotlačené. To, že sa v tomto veku dieťatko dojčí na požiadanie, je pre neho veľmi dôležité a je výborné, že má možnosť sa takto dojčiť.  Matky sa dozvedajú rôzne dôvody, pre ktoré dieťa „musia odstaviť“, hoci v skutočnosti sa dá situácia riešiť aj pri pokračovaní dojčenia. Pre vaše staršie dieťa je však teraz dojčenie rovnako zásadne dôležité, ako pre bábätko, ktoré čoskoro porodíte. Prečítajte si prečo je pokračovať v dojčení také dôležité v tomto odkaze:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

Častým dôvodom, pre ktorý vám môžu všetci vo vašom okolí hovoriť, že synčeka je potrebné odstaviť, je samotný fakt, že sa blíži pôrod a mnohí ľudia netušia, že toto nie je dôvod pre odstavenie. Dojčiť je možné v tehotenstve, ale aj po pôrode. Takémuto dojčeniu sa hovorí tandemové dojčenie a k tejto téme máme na našich stránkach viacero príbehov mamičiek, ktoré takéto dojčenie zažili a podelili sa so svojimi skúsenosťami, odporúčame vám prečítať si najmä prvý článok z nasledujúcich odkazov, ktorý prináša pomerne realistický pohľad na to, ako vyzerá dojčenie dvoch detí rôzneho veku:

Skúsenosti mamičiek s tandemovým dojčením

Tandemové dojčenie alebo ako to vidím presne po troch rokoch (a dvoch deťoch)

Dojčenie bábätka a staršieho dieťatka zároveň (tandemové dojčenie)

Dojčila som počas tehotenstva

D(V)OJČENIE vs. TRIO-TANDEM (Príbeh dojčenia dvojičiek a tandemového dojčenia v trojke)

Často sa matky dozvedia, že staršie dieťa „musia odstaviť“ ešte pred pôrodom, aby nevypilo novorodencovi kolostrum. Kolostrum sa však tvorí priebežne počas tehotenstva a nie je potrebné sa obávať, že by ho staršie dieťa tým, že sa v tehotenstve dojčí, „vypilo“.

Tiež môže byť pre vás dôležitá informácia, že k dojčeniu staršieho dieťaťa je možné sa vrátiť aj po návrate z pôrodnice, alebo ešte lepšie – pobyt matky v pôrodnici je v niektorých pôrodniciach možný aj so starším dieťaťom a jeho opatrovateľom a tak si narodenie ďalšieho bábätka môžete užiť spoločne, ako rodina od prvých chvíľ. Mnohé mamičky hovoria, že takýto začiatok pomohol zredukovať žiarlivosť staršieho súrodenca na nové bábätko a prirodzenejšie prijať novú situáciu, ktorá bude predstavovať veľkú zmenu aj pre neho. Čítajte viac v našich odpovediach z poradne na túto tému:

Odlúčenie dojčeného dieťaťa počas pobytu matky v pôrodnici -http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=53
Dojcenie a porod dalsieho babatka - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1350

Niektoré mamičky počas tehotenstva pociťujú pri dojčení nepríjemnú bolesť bradaviek a je dobré vedieť, že ak ste vydržali až do 34 týždňa tehotenstva, práve v poslednom trimerstri sa mnohým matkám zvýši tvorba kolostra a to zmierni alebo odstráni aj bolestivosť bradaviek.

Ak máte ďalšie doplňujúce otázky, napíšte nám na náš email dojcenie@mamila.sk a môžeme vám poskytnúť informácie, aby ste sa mohli rozhodnúť informovane.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok