dcérka sa odstavila sama zo dňa na deň

Michaela    29.10.2011, 15:00

Dobrý deň,prosím Vás pekne o radu.Moja 13 mesačná dcérka začala odmietať materské mliečko zo dňa na deň.Neviem zistiť príčinu,lebo doteraz sme sa kojili ráno,na obed sme na prsníku zaspávali a večer tiež.V noci sme papali 1-2x.Okrem toho mi začala odmietať zeleninovo-mäsové príkrmy asi v 11mesiacoch,keď jej začali rásť prvé zúbky.Odvtedy papáme len jogurty,tvarohové krémy typu miláčik a sem tam ovocnú výživu.Ovocie má rada,ale niekedy odmieta aj to.Ja mám teraz problémy s prsníkmi,po troške odstriekavam mliečko,keď je to už neznesiteľné,lebo sa mi robia hrče a je to dosť bolestivé.Neviem,či postupujem správne,snažím sa intervaly odstriekavania predlžovať,aby sa mliečko tvorilo čoraz menej,ale na druhej strane sa obávam,či sa dcérka predsa len nerozhodne pre moje mliečko a potom už nebude.Od narodenia papala pekne,nemali sme vážnejšie problémy s dojčením,dojčila som ju na požiadanie.Ešte pred pár dňami mi sama vyhrnula tričko,keď chcela papať a zrazu taká zmena.Neviem o ničom,čo by to mohlo spôsobiť.Prosím,poraďte mi,už som zúfala z jej (ne)papania a mojich naliatych prsníkov.Inak je dcérka zdravá,prekonali sme len nedávno soplíky,priberá primerane,ale bojím sa,aby jej niečo nechýbalo.Ďakujem pekne za skorú odpoveď.

Milá Michaela,

situácia, keď dieťatko začne takým spôsobom, ako popisujete, odmietať dojčenie, pravdepodobne predstavuje štrajk Ako prekonať „štrajk“ v dojčení. Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.  Vo veku vašej dcérky nie je jednoduché povedať, ako sa situácia vyvinie. Odporúčame vám použiť postupy uvedené v materiály o štrajku Ako prekonať „štrajk“ v dojčení a je možné, že sa opäť všetko vráti do pôvodných koľají a dcérka sa začne znovu dojčiť, čo by bolo dobré pre ňu aj pre vás. Najkľúčovejšie v tomto bode je udržanie tvorby mlieka odstriekavaním (čím predídete aj preplneným prsníkom a hrčkám) - odstriekané mlieko môžete dcérke dávať do jedla či do hrčeka na pitie. Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dcérka sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatá v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ju do dojčenia nútili. Dajte jej čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.  Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dcérka bude opäť dojčiť tak ako predtým.  Momentálne sa nemusíte obávať, že by dcérke z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dcérka sa odstavila sama zo dňa na deň