málo priberá,v čom je problém?

Zuzana Sivulková    04.11.2011, 15:46

Mám doma takmer dvojmesačnú dcérku,prikontrole u pediatra sme zistili,že nepribrala dostatočne.pribrala len 380 g za tri týždne.može byť,že jej nechutí mliečko,pretože somužívala antibiotika?alebo preto,že používam klobúčiky na bradavky?...v stolici mala hlien ,može jej zle tráviť?brali jej výter a kázali dávať laktobacily.poradte prosím.

Milá Zuzana,

užívanie antibiotík nespôsobuje zníženie tvorby mlieka a nie je pre bábätká problémom. Hoci, ak ste antibiotiká užívali, preto že ste mali nejakú chorobu (napr. zápal prsníka), ktorá bola spojená s horúčkou, mohla (ale nemusela) sa tvorba mlieka znížiť. Používanie klobúčikov na druhej strane so sebou nesie zníženie tvorby mlieka - a aj keď toto zníženie tvorby mlieka nemusí byť viditeľné okamžite, z dlhodobého hľadiska sa prejaví s výnimkou žien, ktoré majú mimoriadne vysokú tvorbu mlieka. Hlieny v stolici dojčeného bábätka nie sú problém. Vo vašej situácii je pravdepodobné, že potrebujete urobiť niekoľko krokov, ktoré vám môže pomôcť urobiť poradkyňa pri dojčení:

1) Prestať používať klobúčik a naučiť sa dojčiť bábätko priamo na prsníku. Tento prechod vám môže podrobnejšie vysvetliť poradkyňa pri dojčení.

2) Zvýšiť tvorbu mlieka podľa tohto protokolu na zvýšenie tvorby mlieka.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > málo priberá,v čom je problém?