caste budenie

gabika    07.11.2011, 17:05

Mam 10 tyzdnoveho synceka. Je plne dojceny, cez den cca v 3-hodinovych intervaloch. Posledny tyzden sa zacal v noci casto budit, niekedy nespi ani hodinu v kuse. Vzdy ked sa zacne budit, prilozim si ho. Vacsinou nepapa, len sa prisaje a pomaly zaspava. Velmi ma to vycerpava, tak som skusala, ako vsade odporucaju, spat spolu v posteli a prikladat si ho este v polospanku, lenze tym, ze len dudluje a nepapa a ja mam naliate prsniky, mlieko ho doslova zalieva, cize sa mi zacne dusit a aj tak nakoniec musim vstat a nosit ho a je po mojom polospanku. A ked predsa len papa, aj tak nam leziaca poloha nevyhovuje, lebo si potrebuje odgrgnut. Chcem sa spytat, od akeho veku je spolocne spanie vzhladom na nase problemy vhodne a co by ste mi poradili aby som sa aspon trosku vyspala? Dakujem za radu.

Milá Gabika,

spoločné spanie je v poriadku v akomkoľvek veku a znižuje riziko SIDS (syndrómu náhleho úmrtia dieťaťa) a zlepšuje dojčenie ako aj znižuje vyčerpanie matky. Jedna vec, ktorá by vám mohla pomôcť, je využiť tie intervaly, keď synček spí cez deň a spať zároveň s ním, aby ste mali dostatok energie, keď sa často budí v noci.

Z vášho popisu však pravdepodobne je potrebné urobiť nejaké úpravy v dojčení, aby skutočne dobre a dostatočne papal, nielen dudloval, aby dokázal kontrolovať tok mlieka, aby ho nezalievalo, a aby ste dokázali dojčiť posediačky ako aj po ležiačky tak, aby sa dobre napapal a aby ste potom mohli spolu spať. Pri tomto všetkom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ako aj naše materiály:

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > caste budenie