Tandemové dojčenie

zuzana    02.12.2013, 11:42

mám 4 mesačného a 20 mesačného syna, ktorých oboch dojčím. Staršieho len dvakrát denne a to ráno a pred obedňajším spánkom. Starší syn sa začal skoro ráno budiť a ihneď po prebudení si vyžaduje mlieko, keby sa mu ihneď nevyhovelo, tak reaguje plačom. Na prsníku zostáva dlho prisatý aj hodinu, čo mi už nie je príjemné a keď mu poviem, že už stačilo, nechce pustiť. Ako mám riešiť túto situáciu, keď nechcem prestať s dojčením staršieho syna. Ďakujem

Milá Zuzana,

na našej webovej stránke nájdete viacero poradkýň, ktoré samy tandemovo dojčili a s ktorými by ste mohli zdieľať svoje pocity a získať nejaké tipy na riešenie situácie. V konečnom dôsledku je riešenie najviac zo všetkého závislé od vášho poznania vášho synčeka a od toho, čo máte pocit, že zvládne on i vy. Váš synček po narodení súrodenca istotne potrebuje uistenie a vašu prítomnosť, hoci sa to nemusí vždy prejavovať ideálnym spôsobom. Deti v jeho veku navyše dokážu svoje požiadavky presadzovať veľmi nástojčivo. Riešenie tiež do veľkej miery závisí od toho, ako sa dá so synčekom porozprávať alebo či ešte veľmi nerozpráva.

Vo vašej situácii je možné uvažovať dvomi smermi – po prvé čo sa dá urobiť pre to, aby ste v tejto situácii mohli naplniť túto potrebu dieťaťa a pritom napĺňať aj potreby mladšieho bábätka a svoje potreby. Je možné urobiť zmeny, ktoré urobia dlhšie dojčenie pohodlným pre vás - myslite na svoj chrbát a uložte sa tak, aby to v prvom rade bolo pohodlné pre vás, ak to potrebujete, nájdite si nejakú podložku (vankúš, perinu), ktorú si dáte za chrbát a môžete tak pokračovať v spánku. Môžete tiež pomôcť tomu, aby bol synček lepšie prisatý tým, že ho počas dojčenia, ak bude skĺzavať na bradavku, budete pritláčať viac do prsníka. Ďalšou možnosťou je vložiť synčeka na ranné dojčenie do šatky, čo vám poskytne voľné ruky pre starostlivosť o mladšie bábätko či domácnosť. Toto je video ako uviazať do šatky na dojčenie dieťa vo veku vášho synčeka: https://www.youtube.com/watch?v=7LIqMdFb2JE

Druhým smerom je umožniť synčekovi dojčenie kratšiu dobu, a ak bude pokračovanie v dojčení dlhšie pre vás nerealizovateľné, môžete sa pokúsiť nájsť spôsoby, ako trpezlivo a citlivo dať synčekovi najavo, že chcete, aby sa dojčil len určitú dobu.

Taktiež vám môže pomôcť, keď sa spýtate na to, ako riešili túto situáciu iné mamičky na podporných skupinách dojčiacich matiek (http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/) a tipy pravdepodobne nájdete aj na našom Facebooku po uverejnení tejto otázky (https://www.facebook.com/pages/Mamila-str%C3%A1nka-o-doj%C4%8Den%C3%AD/123305271075644).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové dojčenie