Vysoký tlak

Martina    08.11.2011, 19:06

Mám 14 dňového synčeka, narodil sa 36 tt ale s malou pôrodnou hmotnosťou 1750 g je v nemocnici v BB pomaly priberá. Chcem sa spýtať, keďže beriem lieky na vysoký tlak nemôžem mu nosiť mliečko.Chcem sa spýtať ako to vlastne je, keď sa mamičky liečia po pôrode na vysoký tlak, zatiaľ si mlieko odsávam.Ďakujem

Milá Martina,

pri liečbe vysokého tlaku platí rovnaká zásada, ako pri väčšine iných liekov, to znamená, že do materského mlieka sa dostávajú len veľmi malé množstvá, pri ktorých je dojčenie bábätka, a to i predčasne narodeného, bezpečné a nielen to: aj veľmi dôležité a žiaduce. V prípade, že ide o predčasne narodené bábätko je poskytovanie materského mlieka vlastnou matkou ešte dôležitejšie ako pre bábätko narodené v termíne. A to aj v prípade, že matka užíva lieky, až na malé výnimky. Navyše pre predčasne narodené bábätko je mimoriadne dôležité, aby bolo čo najskôr dojčené priamo z prsníka bez toho, aby bolo predtým kŕmené z fľaše či cumľom. 

Čo sa týka liekov na vysoký tlak, bolo by najideálnejšie, keby ste nám na adresu dojcenie@mamila.sk poslali presný názov liečiva, ktoré užívate, a na základe tejto informácie vám budeme môcť poskytnúť presnejšie rady. Lieky na vysoký tlak môžu pochádzať z rôznych skupín liekov a vďaka tomu je vždy možné nájsť tie lieky, ktoré sú pre dojčiacu matku najlepšie z hľadiska dojčenia tak, aby dojčenie bolo pre bábätko bezpečné. Medzi ne patrí napríklad propranolol, labetalol, metoprolol, nifedipine, verapamil, benazepril, príp. captopril, hydralazin či methyldopa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vysoký tlak