Ako sa vratit plne k dojceniu?

Vladimir    09.11.2011, 19:55

Dobry den, mame 2 mesacneho syna. Po navrate zeny z porodnice sme nemohli dojcit kvoli zapalu prsnikov, odsavali sme mlieko a nasledne podavali vo flaske. Potom malemu nestacilo materske mlieko (podavane dojcenim cez klobucik) a na radu pediatricky sme zacali s dokrmovanim umelym mliekom z flase. V sucasnosti sa nam zda ze manzelka ma dostatok mlieka, maly ale nechce pit (potiahne predne mliecko a potom sa hneva - place, pripadne zaspi pri dudlani na prsniku). Poradte nam prosim ako sa vratit plne k dojceniu. Dakujeme.

Milý Vladimír,

Jednoznačne potrebujete pomoc poradkyne pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z nášho zoznamu. Potrebujete totiž, aby vám prakticky na vašom bábätku ukázala konkrétne postupy na to, aby ste sa mohli vrátiť k plnému dojčeniu.

Je dôležité v prvom rade prestať používať klobúčiky a fľašu a pomôcť bábätku, aby sa prisávalo na prsník. Používanie klobúčikov so sebou nesie zníženie tvorby mlieka - a aj keď toto zníženie tvorby mlieka nemusí byť viditeľné okamžite, z dlhodobého hľadiska sa prejaví s výnimkou žien, ktoré majú mimoriadne vysokú tvorbu mlieka. Vo vašej situácii je pravdepodobné, že potrebujete urobiť niekoľko krokov, ktoré vám môže pomôcť urobiť poradkyňa pri dojčení:
1) Prestať používať klobúčik a naučiť sa dojčiť bábätko priamo na prsníku. Tento prechod vám môže podrobnejšie vysvetliť poradkyňa pri dojčení.
2) Zvýšiť tvorbu mlieka podľa tohto protokolu na zvýšenie tvorby mlieka.
Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak je potrebné dokrmovať, tak najlepší spôsob dokrmovania je priamo na prsníku laktačnou pomôckou.

Pozrite si aj tieto odpovede na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=166

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=172

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=162



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako sa vratit plne k dojceniu?