Fajčenie počas dojčenia

Anka    11.11.2011, 09:32

Viem, že je to odo mňa strašne sebecké a nezodpovedné, ale začala som fajčiť počas dojčenia. Mám 3 mesačnú dcéru, ktorá je plne dojčená. Dostala som sa do zúfalej situácie a som psychicky na dne a tak som siahla po cigaretách. Ako moc jej škodím? Neviem s tým prestať, mám radšej prejsť na umelú výživu?

Milá Anka,

pravdepodobne ste zažili obrovský stres, v dôsledku ktorého ste siahli po cigaretách aj napriek tomu, čo o fajčení a zdravotných rizikách istotne viete.

Skúste začať riešiť životnú situáciu, v ktorej sa nachádzate v spolupráci s odborníkom tak, aby ste znovu dokázali prestať fajčiť. Ak sa to nebude dať urobiť hneď, skúste znížiť množstvo vyfajčených cigariet, ak sa to dá. Fajčenie je však ťažká závislosť a prestať fajčiť sa ľahšie radí, ako urobí. Pravdepodobne na to budete potrebovať pomoc skúsených ľudí.

Napriek tomu, ak pre vás momentálne nie možné prestať fajčiť alebo znížiť počet cigariet, je lepšie, ak budete dcérku naďalej dojčiť, aj napriek fajčeniu. Dojčenie totiž dokáže eliminovať niektoré negatívne dôsledky fajčenia a dojčené deti, ktorých matky fajčia, sú štatisticky zdravšie ako nedojčené deti, ktorých matky fajčia. Takže pokračujte v dojčení. Dojčenie je v tomto veku pre vašu dcérku dôležité, bude jej okrem mlieka dávať aj mnohé imunitné látky a protilátky, vďaka čomu bude podporovať jej zdravie, obzvlášť čo sa týka horných dýchcích ciest, ktoré fajčenie zaťažuje. Materské mlieko vystiela nielen sliznice čreva, čím podporuje imunitu bábätka, ale aj sliznice horných dýchacích ciest, a to je v prípade, že dojčíte pre vaše bábätko dôležitá ochrana, ktorú umelé mlieko okrem mnohých iných vecí neposkytuje. Navyše, ak prechádzate ťažkým životným obdobím, je dojčenie pre vašu dcérku dôležité aj zo psychického hľadiska a poskytuje jej istotu v náročnom období.

Ak by to bolo potrebné, môžete zvýšiť tvorbu mlieka podľa tohto materiálu,  prípadne za pomoci poradkyne pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Fajčenie počas dojčenia