cmúľanie palčeka

Anna Kolesárová    21.11.2011, 12:10

Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala, či je cmúľanie palčeka ako tu čítam v predchádzajúcich odpovediach problémom. Mám 4 mesačnú dcérku, ktorá je od narodenia plne kojená, neboli s ňou takmer žiadne problémy, až na pár dní kedy prsník odmietala ale to prešlo. Zaspáva sama v postielke až na to, že kým nezaspí, resp. sa trošku neukľudní, cmúľa si palček na pravej ruke, vždy len tento,netrvá to dlhšie ako minútu. Na prsníku mi nikdy nezaspala. Chcem sa teda opýtať, či to môže predstavovať nejaký problém pri dojčení, pretože by som rada dojčila čo najdlhšie. Ďakujem, pekný deň prajem.

Milá Anna,

pravdepodobne máte na mysli tieto predchádzajúce odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=194

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=102

Nuž, odpoveď na vašu otázku nie je jednoduchá, pretože ide o zhodu mnohých faktorov, okrem iného aj toho, či má matka vynikajúcu tvorbu mlieka. Je niekedy možné, že cmúľanie palčeka (podobne ako cmúľanie cumlíka) môže byť čiastočne zodpovedné za odmietanie prsníka či štrajk, rovnako ako aj za zníženú tvorbu mlieka. A táto situácia sa môže z tohto dôvodu niekedy opakovať, prípadne mať neskôr za následok predčasné odstavenie. Pre dlhodobé dojčenie (ak tým máme na mysli dojčenie v rokoch, nie v mesiacoch) môže byť dôležité to, že prsník dieťaťu postkytuje aj mnohé iné funkcie - a jednou z dôležitých z nich je uspávanie a upokojovanie. Napríek tomu môžu byť deti, ktoré si palček cmúľajú a zároveň sú dojčené dlho. Nie je jednoduché predvídať, ako to presne bude vo vašom konkrétnom prípade, rovnako ako v situácii, keď sa používa cumlík a podobne.

Je dobré vedieť, že potreba dieťatka sať trvá pomerne dlho - a ak si ju dieťatko uspokojuje na palčeku, nemusí byť jednoduché dosiahnuť, aby si ho dieťatko nesalo aj neskôr, keď už bude mať 3 či 4 roky, pretože obzvlášť zaspávanie na ňom je mu príjemné podobné ako zaspávanie na prsníku. Avšak z dlhodobého hľadiska je rozdiel medzi zaspávaním na prsníku a na palčeku - satie prsníka totiž podporuje správny vývoj čeluste, ústnej dutiny a zubov, čo sa o cmúľaní palčeka nedá povedať.

Z hľadiska dlhodobého dojčenia, vývoja ústnej dutiny ako aj samotného palčeka dcérky (niekedy pri veľmi dlhodobom saní sa deformuje aj samotný palček či necht na ňom) by stálo za zváženie, že by ste ju naučili zaspávať na prsníku namiesto palčeka. Ak to bude robiť, nerobte to nasilu ani ju nenechajte plakať. Skôr sa jej snažte ukázať, že je príjemné byť na prsníku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > cmúľanie palčeka