z jedného, alebo oboch prsníkov?

Alica    26.11.2011, 10:58

Dobrý deň, mám štvormesačného syna, ktorého plne dojčím. Na prsníku chce byť skoro neustále. Napapá sa, ale používa ho aj keď potrebuje zaspať. Zatiaľ ho vždy kojím len z jedného prsníka pri jednom kojení . Priberá dobre, má už vyše sedem kíl. Ako zistím, že by som mu pri jednom kojení mala ponúknuť aj druhý prsník? Ďakujem

Milá Alica,

to, že váš synček chce byť na prsníku skoro neustále a že ho používa na to, aby zaspal, znamená, že využíva tie mnohé funkcie, ktoré z dojčenia robia takú dôležitú súčasť starostlivosti o bábätko. Je výborné, že mu toto umožňujete a k tejto téme si prečítajte tieto predchádzajúce otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=176

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=186

Čo sa týka striedania prsníkov: Nemusí byť pravidlom, že pri jednom dojčení sa má ponúkať len jeden prsník, hoci vo vašom prípade dobre priberajúceho synčeka vám to pravdepodobne funguje. Mnoho matiek však potrebuje počas dojčenia prsníky vystriedať, pretože ak by dojčili len z jedného prsníka, nemusí to byť pre bábätko z hľadiska priberania postačujúce. Pri zmene prsníka sa treba orientovať podľa pitia bábätka. Pozrite si toto video č. 1 bábätka, ktoré má dva mesiace a veľmi dobre pije, a pokiaľ bábätko na prsníku pije, tak ho má zmysel na ňom nechať. Ak je následne spokojné alebo po výdatnom pití zaspí, tak mu pravdedpodobne stačil jeden prsník. Ale ak už na prsníku nepije a má ešte záujem ďalej piť, pokojne mu ponúknite druhý prsník, prípadne je možné prsníky aj viackrát prestriedať. Dôvodom na ponúknutie druhého prsníka teda je, že bábätko už na prvom prsníku ani so stláčaním nepije a ešte má záujem piť ďalej. Najviac zo všetkého sa teda treba orientovať podľa pitia a podľa záujmu bábätka. Vo vašom konkrétnom prípade je však dosť dobre možné, že vám vyhovuje to, čo ste robili doposiaľ, a tak v potom pokojne pokračujte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > z jedného, alebo oboch prsníkov?