Laktozova intolerancia

Janka    29.11.2011, 18:29

Dobry den, dcerka bude mat 04.11 8 mesiacov a od narodenia ju sprevadzaju bolesti bruska,do 3tieho mesiaca vodovoa stolica,bola plne dojcena 6 mesiacov,teraz je nadalej dojcena na poziadanie+prikrmy papka.Bolesti bruska ma stale,vsetky testy su negativne,tak sme boli na gastro a tam nam povedala,ze to bude ta intolerancia laktozy,poslala nas na vydychvy test(ten nebudeme absolvovat,bo treba byt 4 hodiny na lacno a to by mala nevydrzala teraz este a aj tak sa s tym neda nic robit,ak to potvrdia),no povedala,ze treba obmedzi dojcenia(dojcim 9x za 24 hodin).Tak ako dojcit na poziadanie,ked treba zo zdravotneho hladiska obmedzit dojcenia?Alebo ako mam riesit celu tuto situaciu,ked som bola pripravena dlhodobo dojcit a moje mlieko vpodstate malej skodi?

Milá Janka,

čo sa týka sekundárnej laktózovej intolerancie, táto je vždy len prechodná, nie je dôvodom na to, aby bábätko nebolo dojčené. Práve naopak, pri sekundárnej laktózovej intolerancii dochádza k obnove poškodeného čreva vtedy, keď je bábätko dojčené, pričom tvorba laktázy sa obnoví taktiež sama od seba. Sekundárna laktózová intolerancia môže nastať z niekoľkých dôvodov, pričom najčastejším je prekonanie napríklad hnačkového ochorenia. Následne (sekundárne) má dieťatko dočasne zníženú schopnosť tráviť laktózu (látku, ktorá sa nachádza v mlieku a je veľmi dôležitá pre vývoj bábätka) a táto schopnosť sa postupne zlepšuje a dieťa v priebehu niekoľkých dní laktózovú intoleranciu prestane mať. Vzhľadom na váš popis pravdepodobne vo vašej situácii nejde o tento prípad. Laktózová intolerancia sa stala populárnou nesprávnou diagnózou pre "bolesti bruška". Samotná "bolesť bruška" či vodnaté, strieľajúce stolice nie sú dôvodom na diagnózu laktózovej intolerancie, špeciálne nie v situácii, keď ide o dlhotrvajúci problém.  Bolesť bruška treba riešiť, ale vo vašom prípade pravdepodobne nejde o laktózovú intoleranciu. A navyše pri laktózovej intolerancii by úplne stačilo, aby ste bábätku dávali chýbajúci enzým (laktázu - dá sa bežne kúpiť) a problém by sa vyriešil. Netreba však, aby ste o tejto diagnóze uvažovali, ani aby ste dojčenie obmedzovali, ani robili nejaké úpravy v dojčení. Dojčite tak, ako doteraz. Dojčenie nie je dôvodom pre vaše problémy. Materské mlieko vašej dcérke neškodí. Rovnako nie je potrebné, aby ste absolvovali test na zistenie laktózovej intolerancie. S laktózovou intoleranciou sa často zamieňa jedna príčina bolesti bruška, ktorá je oveľa pravdepodobnejšia: alergia na bielkovinu kravského mlieka.

Čo sa týka bolestí bruška, pátrajte ďalej a zistite skutočnú príčinu. Cez email nie je možné určiť, aká je príčina bolestí, ale jedna z možností je práve alergia na bielkovinu kravského mlieka. Ak by ste chceli túto hypotézu otestovať a myslíte si, že je pravdepodobná, vylúčte na dobu dvoch týždňov všetky výrobky z kravského mlieka zo svojej stravy (prípadne aj zo stravy dcérky, ak ste jej ich už dávali) - pozorne čítajte zloženie výrobkov, lebo kravské mlieko môže byť niekedy pridané do potravín, kde by ste to nečakali. Ak by sa situácia s bruškom zlepšila, je možné, že príčinou dcérkiných bolestí skutočne bola alergia na bielkovinu kravského mlieka vo vašej strave. V takom prípade je riešením vynechanie kravského mlieka a výrobkov z neho z vašej stravy dlhodobo.

Ak toto nie je príčina problémov, potom sú ešte ďalšie možnosti - napríklad iné potravinové alergie, ale aj mnohé ďalšie. Pri žiadnej z diagnóz, ktoré sú vo vašej situácii možné, nie je riešením prestať dojčiť.

Ozvite sa, ako ste dopadli, ak budete testovať teóriu o alergii na bielkovinu kravského mlieka. Ak by sa nepotvrdila, môžeme vám navrhnúť ďalšie možné riešenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Laktozova intolerancia