Ako zachranit dojcenie?

Adriana    13.12.2011, 10:34

Dobry den, moj syn ma 9 mesiacov a pred styrmi dnami zacal odmietat prsnik. Druhy den som ho nechala "vyhladovat a vynechala som prikrm. Sice s problemom, ale nakoniec sa prisal. Dalsi den uz nepomohlo nic, skusali sme aj ine polohy dojcenia. Skusila som si odsat mliecko a dat mu ho vo flasi, ale taktiez ho odmieta Velmi rada by som dojcila nadalej, ale neviem, ci to bude este mozne. Nemohol sa moj syn jednoducho rozhodnut ukoncit dojcenie? Dakujem za odpoved. Adriana

Milá Adriana,

situácia, keď dieťatko začne takým spôsobom, ako popisujete, odmietať dojčenie, pravdepodobne predstavuje štrajk Ako prekonať „štrajk“ v dojčení. Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.  Vo veku vášho syna nie je jednoduché povedať, ako sa situácia vyvinie. Odporúčame vám použiť postupy uvedené v materiály o štrajku Ako prekonať „štrajk“ v dojčení a je možné, že sa opäť všetko vráti do pôvodných koľají a synček sa začne znovu dojčiť, čo by bolo dobré preňho aj pre vás. Najkľúčovejšie v tomto bode je udržanie tvorby mlieka odstriekavaním (čím predídete aj preplneným prsníkom a hrčkám) - odstriekané mlieko môžete synčekovi dávať do jedla či do hrčeka na pitie. Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že synček sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatá v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili a nenechávajte ho vyhladovať, jedlo mu dávajte toľko, koľko bude chcieť. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.  Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa synček bude opäť dojčiť tak ako predtým.  Momentálne sa nemusíte obávať, že by synčekovi z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.

Podobné situácie riešili aj iné mamičky pred vami, prečítajte si ich otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=193

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=167


A tiež si pozrite reakciu mamičky po tom, čo sa jej dcérka zase začala dojčiť:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=173



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zachranit dojcenie?