Opakovane zapaly prsnika

Anna    14.12.2011, 19:05

Dobry den, dcerka ma 5 tyzdnov a za tu dobu som si uz prezila 4 zapaly prsnika. Vzdy mi od 24 do 48 hodin ustupia aj bez antibiotik. Ako sa mozem vyhnut opakovanemu zapalu? Dcerku krmim na poziadanie vacsinou kazde 2 hodiny, niekedy aj castejsie. Niekedy sa naje rychlo a inokedy na prsniku zaspava a krmim ju aj na 3 krat. Len z jedneho prsnika na striedacku. Niekedy (ak chce) jej prilozim aj druhy. Pribera, doteraz pribrala 1,5 kg. Dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Anna,

odpoveď na vašu otázku by si vyžadovalo osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou, ale na základe vašich informácií sa možno domnievať, že skôr než o zápal prsníka ide o zablokované mliekovody a ak to tak je, tak antibiotiká nie sú potrebné. Zablokované mliekovody sa typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa zápalu prsníka dosť podobajú: niekedy sú sprevádzané horúčkou, bolesťou prsníka, hrčkou v prsníku, začerveným miestom na koži. Na väčšinu vašich otázok vám v tomto smere dá odpoveď náš materiál o zablokovaných mliekovodoch. Začnite okrem iného užívať lecitín v dávke 1200mg 4xdenne. Je tiež dobré vedieť, že opakované zablokované mliekovody majú tendenciu sa s časom zlepšovať a ich frekvencia klesá. Súčasťou liečenie zablokovaných mliekovodov je aj snaha o odpočinok a spánok - skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dcérkou v posteli, dojčiť ju a spať.

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprádzňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia) a predchádzaním tomuto stavu. Taktiež je potrebné určiť, či situáciu nesprevádza aj niečo ďalšie a či na prevenciu netreba podniknúť aj iné kroky.

Pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opakovane zapaly prsnika