SK / CZ / UA / RU

Menej mlieka

Otázka

dobry den, mam synceka ma 2 mesiace a 10 dni, momentale ho plne dojcim, predtym som 1x denne dokrmovala flasou pre nedostaok mlieka, no uz mesiac iba dojcim, tzacal sa pri prsniku odtahovaz a znova prisavat i ked myslim, ze mlieka ma akurat ani vela ani malo, no zacal si cumlat pasticky asi tak tyzden, a 2 dni vytiahne z prsnika menej mieka ako obvykle, vazim ho pravidelne a momentalne sapat okolo 60-80ml a predtym priemerne 120 ml. ma cumlanie pasticky nejaky suvis s nedobrym pitim ako sa to da riesit? bradavky bolestive nemam. Dakujem

Lucia | 01.01.2012, 09:05

Odpoveď

Milá Lucia,

cez internet nie je v tomto prípade jednoduché povedať, čo presne sa vo vašom prípade deje. Odporúčame vám, aby ste svoju situáciu konzultovali s poradkyňou pri dojčení, ktorá bude pozorovať dojčenie a bude vám na základe vyhodnotenia výdanosti dojčenia povedať, čo je potrebné ďalej urobiť.

Avšak z vášho popisu sa zdá, že tvorba mlieka sa znížila a že by vám pomohlo zvýšenie tvorby mlieka. Je možné, že >vašu situáciu vystihuje tento dokument o štrajku Ako prekonať „štrajk“ v dojčení. Ak to tak je, vykonajte odporúčania, ktoré sú v ňom uvedené.

Okrem toho si prečítajte tento dokument o zvýšení tvorby mlieka a urobte potrebné kroky na to, aby sa tvorba zvýšila. K tomu si tiež preštudujte tento ďalší dokument o tvorbe mlieka.

Áno, cumľanie pästičky pravdepodobne súvisí s celou situáciou. Mnohé bábätká v tomto veku, ak nie je tok mlieka dostatočný a nepijú dostatočne, nahrádzajú satie na prsníku satím pästičky. Je pre ne typické, že sa odťahujú, a následne si dajú do pusky pästičku. Riešením je zlepšenie dojčenia a zvýšenie tvorby mlieka. Keď bude tvorba mlieka vyššia, synček bude ochotný zostať na prsíku a vďaka tomu nebude mať potrebu sať si pästičku.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri