treba pomoct dojceniu pri prikrmoch?

Lenka    08.01.2012, 13:40

Dobrý deň, moja 7mesačná dcérka má tri príkrmy cez deň (ovocie, zeleninka a kaša). Príkrmy začala papať zo zdravotných dôvodov už po ukončenom 4 mesiaci. Teraz však začala odmietať kojenie po príkrme. Neviem, či je to len zúbkami, ktoré sa jej tlačia, alebo už mliečko naozaj nepotrebuje. Rada by som však pokračovala v kojení minimálne do 1 roka, a tak by som sa rada spýtala, či keď budem kojiť ráno, večer a v noci, či to bude stačiť na to, aby sa mi mlieko aj naďalej tvorilo. Ďakujem.

Milá Lenka,

sedemmesačné dieťatko dojčenie potrebuje, odmietanie dojčenia po príkrme pravdepodobne nesúvisí s rastúcumi zúbkami. Takze máte pravdu, že dojčeniu popri príkrmoch treba pomôcť. Ak sa totiž zavádzajú príkrmy, tak je dôležité, aby sa neustále zabezpečovalo aj dobré dojčenie. Niektoré bábätká sa totiž po zavedení príkrmov samy od seba dojčia veľa a výdatne, ale niektoré vzhľadom na rýchlo zavedené veľké množstvá príkrmov a na znížený počet dojčení, sa dojčia menej, ako by potrebovali, čím sa môže príliš znížiť tvorba mlieka, a následne bábätká dojčenie môžu odmietať.

Vo vašej situácii by bolo dobré spoločne s poradkyňou pri dojčení vyhodnotiť dojčenie, vyhodnotiť množstvo príkrmov, zabezpečiť systém, vďaka ktorému by sa vaša dcérka počas dňa dostatočne výdatne a dostatočne často dojčila, a v prípade potreby podniknúť kroky na zvýšenie tvorby mlieka.

Na otázku, či stačí na udržanie dojčenia dojčiť ráno, večer a v noci, nie je možné paušálne odpovedať. Možné to je, ale hovoríme o dlhodobom dojčení, ktoré je pre všetky deti vhodné a žiaduce, tak spolu s inými faktormi, ktoré dojčenie celkovo ovplyvnia, to nemusí viesť k dlhodobému dojčeniu. Vo vašom prípade sa javí, že kroky k zlepšeniu dojčenia a zvýšeniu tvorby mlieka by boli namieste.

Prečítajte si k tomuto aj naše predchádzajúce odpovede, ktoré sa týkajú podobných situácií a postupujte podľa rád, ktoré v nich sú:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=214

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=186

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=167

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=125



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > treba pomoct dojceniu pri prikrmoch?