mliečko

Lenka    12.01.2012, 23:15

Dobry vecer , niekedy kojim moju rocnu dceru 4 krat denne niekedy dva krat rano a vecer ale stane sa ze vecer uz nechce rak je to iba rez denne ...nestratim tak mliecko ked ju tak budem kojit?Ako dlho trva kym sa strati mlieco ?

Milá Lenka,

vaša otázka je veľmi dôležitá. Je dobré vedieť, že dojčenie po 1. roku života dieťatka (rovnako ako aj po 2. roku života a aj kedykoľvek neskôr) je mimoriadne cenné, že materské mlieko obsahuje dokonca viac imunitných látok ako predtým (čo vyplýva z toho, že deti v tomto veku predsa len častejšie v styku s rovesníky ochorejú), obsahuje cukry, tuky, bielkoviny, vitamíny, minerály a stovky ďalších nenahraditeľných látok, ktoré pomáhajú rozvoju mozgu a celkovému zdraviu dieťaťa. Okrem toho, že je dojčenie dôležité pre zdravie dieťatka, je dôležité aj pre zdravie matky. Čo je však ešte dôležitejšie, po 1. roku vystupujú dopopredia psychologické aspekty dojčenia, ktoré mu pomáhajú prekonávať náročné situácie, ktoré dieťaťa nedokáže riešiť verbálne a rozhovorom, a dojčenie dáva mu istotu, ktorú potrebuje na to, aby vykročilo smerom k samostatnosti a nezávislosti neskôr v živote.

Viac o aspektoch dlhodobého dojčenia si môžete prečítať v tomto článku a tiež v tejto prezentácii.

Čo sa týka vašej otázky: Tvorbu mlieka je možné udržať dlhodobo. Ak je dieťa dojčené tak, ako je to potrebné, ak sú podniknuté všetky potrebné kroky na to, aby dojčenie pokračovalo, tak sa matke tvorí mlieko dlhodobo, celé roky. Je to tak preto, že prirodzené odstavenie dieťaťa nastáva omnoho neskôr, ako ľudia bežne predpokladajú. V súvislosti s vašou otázkou by teda bolo dobré, aby ste zhodnotili, ako vaše dojčenie momentálne vyzerá a podľa toho buď pokračujte ďalej v tom, čo robíte, alebo urobte potrebné úpravy.

Ako by malo dojčenie v 1 roku dieťaťa vyzerať, ak chceme, aby pokračovalo ďalej?

- dojčenie je veľmi dôležité a je ho potrebné popri príkrmoch naďalej udržiavať, pokojne nadojčite dieťa vtedy, keď má chuť - pred jedlom, po jedle, medzi jedlami, atď.

- neznižovať počet dojčení

- materské mlieko je dôležitou súčasťou výživy, je nenahraditeľné aj v tomto veku, a pokrýva potrebu mnohých látok, ktoré mnohé deti v tomto veku ešte nejedia v dostatočnom množstve, pričom zároveň obsahuje množstvo jedinečných látok

- dojčenie aktívne dieťaťu ponúkať, ak si ho samo nepýta, tak, aby bolo dojčené dostatočne často a dostatočne výdatne; snaha dostať sa na čo najmenejší počet dojčení za deň, prípadne snaha odstrániť nočné dojčenie skôr, ako je na to dieťa pripravené, niekedy môže vyústiť v predčasné odstavenie dieťaťa

- ak sa počet dojčení príliš zníži, hľadať príčinu, odstrániť ju, pracovať na zvýšení počtu dojčení, prípadne zvýšení množstva mlieka

- podobne ako počas prvých 6 mesiacov ani po 6. mesiacoch či po 1. roku neexistujú čísla, ktoré by vyjadrovali, ako často je dobré dojčiť, či ako dlho má jedno dojčenie trvať; pri hodnotení dojčenia treba vychádzať z vyhodnotenia priebehu dojčenia počas dňa a z vyhodnotenia správania dieťaťa

- príkrmy nemajú vytlačiť dojčenie, obzvlášť nie do takej miery, že dieťa začne jednotlivé dojčenia odmietať

- je v poriadku využívať dojčenie na to, na čo ho matky využívali tisícky rokov: na uspanie dieťaťa; na opätovné uloženie dieťaťa pri nočnom zobudení; na upokojenie dieťaťa, keď sa mu niečo stane; na utešenie unaveného či nespokojného dieťaťa či v mnohých ďalších situáciách, keď dieťaťu dojčenie pomôže (napr. pri chorobe a pod.)

- odmietanie dojčenia, štrajk na prsníku, úplné odmietanie prsníka v tomto veku nepredstavuje snahu dieťaťa o "odstavenie" - ide o problémy s dojčením, ktoré stojí za to riešiť tak, aby dojčenie mohlo ďalej pokračovať

- nepodávať dojčenému dieťaťu ani v tomto veku umelé mlieko, nezavádzať v tomto veku fľaše (ktoré sú mimochodom úplne zbytočné, dojčené dieťa ani v tomto veku nepotrebuje vedieť piť z fľašky - mimochodom, poháriky s náustkami sú len iná forma fľaše). Na okraj: dojčené dieťa nepotrebuje fľaše pri zavádzaní príkrmov po 6. mesiaci, to isté platí o umelom mlieku. Dojčenému dieťatu stačia príkrmy a dojčenie. A rovnako po odstavení, dojčené dieťa nepotrebuje umelé mlieko (ani fľašu), stačí mu bežná, zdravá, rozmanitá strava v potrebnom množstve.

Prečítajte si aj tieto naše odpovede na podobnú tému:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=186



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok