Bradavky-hnedasta chrasta

Jana Schotterova    23.01.2012, 16:15

Dobry den,prosim o radu. Mam 10 dnoveho synceka Christophera a trapia ma bradavky. Mam na nich zlto-hnedy tvrdsi povlak, ktory je ako chrasta.Pred kojenim pouzivam teple mokre zabaly, aby som ich trochu akoby rozmocila a mohla kojitodsavat. Chcela by som dokazat celkove kojenie bez odsavacky. Maly je snazivy a prisat sa vie (aspon myslim, podla vasej knizky-Prakticky navod.. -to tak vyzera), napriek vpadnutym bradavkam. Trochu ma to sice na zaciatku akoby picha, ale po kratkom zosuladeni a par tahov sa bolest straca. Som len na zaciatku, takze skusam, skusam, skusam. Vopred dakujem, za vas cas a pomoc.

Milá Jana,

posudzovať vašu chrastu na bradavkach bez toho, aby ju bolo možné vidieť, sa nedá. Vzhľadom na to, čo ste napísali, sa domnievame, že je potrebné, aby vás osobne navštívila poradkyňa pri dojčení a to, čo popisujete posúdiť priamym pozorovaním.

Chrasty toho typu, ktorý popisujete nie sú normálnou súčasťou dojčenia, vyžadujú si riešenie. Nie je cez internet jednoduché posúdiť, o čo presne ide. Je možné, že ide o zmes mlieka, krvi, možno hnisu. Ak ide o chrasty sprevádzané bolestivosťou na začiatku dojčenia, môže ísť o poškodenie bradaviek z dôvodu prisávania, obzvlášť, ak bolesť v priebehu dojčenia ustúpi. Je však možné, že ide aj o poškodenie, ktoré je spôsobené odsávaním. Praktická pomoc sa v tomto smere dá poskytnúť v osobnom kontakte s poradkyňou.

Este píšete, že používate odsávačku. V tomto vám tiež môže poradkyňa pomôcť, pretože odsávanie nie je povinnou súčasťou dojčenia. Práve naopak, odsávať má zmysel len vo výnimočných situáciách.

Je výborné, že máte našu knižku Praktický návod na dojčenie. Na našej webovej stránke si tiež môžete pozrieť videá toho, čo sa v knižke popisuje:

Skúste tieto videá napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko.

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Pozrite si aj fotky správneho prisatia, ktoré sú podobné tým v knižke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bradavky-hnedasta chrasta