dojcenie len 3-4 x denne

Lenka    23.01.2012, 18:58

Dobry den. moja dcerka ma teraz 2 mesiace a tyzden a posledny cca tyzden az dva, zacala menej pytat papat. Je plne kojena, ale malinko pribera. Ked sa narodila mala 2650 g a teraz ma 4100g. Zo zaciatku pribrala za tri tyzdne okolo 800 g a teraz len okolo 300 g. v noci spinka aj 10 hodin bez toho, ze by si pytala jest, rano ju uz musim zobrat aj v polospanku, lebo mam pocit ze by snad ani nejedla. vtedy sa normalne napapa, potiahne aj 140 (podla vahy) a potom v priebehu dna si vypyta tak 3x a dost. Aj cez den dost spinka, v podstate po dojceni zacne asi po hodine plakat, tak ju v perinke uspim a spinka zase dost dlho. Bojim sa ze stratim takto mlieko, ked v noci nepapa aj 8-10 hodin. Cez den sa aj v priebehu dojcenia stava, ze sa vtedy zacne krutit, pripadne sa zacne natahovat... vtedy neviem, ci nechce, alebo uz ma dost??? Najprv som si myslela ze ked sa pritom mrvi, ze ju boli brusko, ale teraz mam pocit, ze problem asi s bruskom nebude, kedze vetry jej odchadzaju. Aj sa mi zda ako keby pri dojceni tlacila, vtedy neviem, ci ju mam nechat na prsniku, alebo ju nechat tak... Poradte mi prosim...Dakujem!

Milá Lenka,

mnohé z toho, čo uvádzate vo svojej otázke, poukazuje na to, že potrebujete zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka a to niekoľkými spôsobmi:

1. Je dôležité, aby vaša dcérka začala piť častejšie ako doposiaľ. Aby toto bolo možné, využite na dojčenie napr. ten okamih, keď sa dcérka po hodine po dojčení preberie namiesto toho, aby ste ju v perinke naspäť uspali. Bábätká sa ďalej dojčia častejšie, ak sú v priamom kontakte koža na kožu s matkou, to znamená, bábätko vyzlečené do plienky, matka od pása nahor. Ďalej sa dojčia častejšie, ak sú nosené v nejakom type detského nosiča, keď nie sú zabalené v zavinovačke a keď spia spolu s matkou v posteli. Všetky tieto opatrenia sú vo vašom prípade relevantné a potrebné. Fotky nosenia a videá nosenia si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

2. Pri dojčení je dôležité zamerať sa na správnu polohu a prisatie, aby dcérka, keď sa prisaje, naozaj vypila dostatočné množstvá mlieka.

3. Je potrebné, aby ste zvýšili tvorbu mlieka, pozrite si tieto dva naše dokumenty:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Niektoré správanie, ktoré vaše bábätko vykazuje, sa dá zmeniť postupmi, ktoré sú uvedené v Ako prekonať „štrajk“ v dojčení, i napriek tomu, že sa zaoberá trochu inou situáciou. Bolo by vhodné, aby ste svoje otázky prekonzultovali aj osobne s poradkyňou pri dojčení, ktorá bude vedieť rozlíšiť na čo dieťa reaguje, keď sa správa tak, ako popisujete (krútenie sa pri dojčení, tlačenie), pričom môže ísť o reakciu na tok mlieka, ale aj o iné príčiny.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dojcenie len 3-4 x denne