Kojenie a praca v laboratoriu

Jana    06.09.2014, 20:15

dobry den, chcela by som sa opytat ako je to s kojenim a s pracou v laboratoriu. mam takmer rocne dievcatko a vraciam sa dokoncit mgr stadium na VS, mam vsak vedecky smer, co vlastne znamena aj praca v laboratoriu. snazila som sa malinku odstavit co sa mi cez den aj podarilo, ale ked jej nechcem dat prsnik v noci hrozne vystraja, a tym, ze jej nechcem davat v noci tak zacina znova pytat aj pocas dna niekedy, nechcem ju trapit ak nemusim, rada by som ju kojila. uskodi to nejako malinkej ak ju budem kojit ak budem v skole pracovat v laboratoriu? a tym ze sa kojime len v noci zacinam mat mliecka malo, ak je teda mozne kojit aj popri praci v laboratoriu je mozne este mliecko rozbehnut?? nemavali sme problemy s tym, zeby bolo mliecka malo, teraz to zacalo a Nerada by som on prisla ak nemusim. dakujem za odpoved Jana

Milá Jana,

z hľadiska dojčenia nie je dôvod, pre ktorý by ste nemohli pokračovať po nástupe do práce alebo dokončiť štúdiá na škole, práca v laboratóriu z hľadiska dojčenia nie je žiadny problém - ak je práca bezpečná pre vaše zdravie, potom je bezpečná aj pre vaše dojčiace sa dieťatko.. Na to, aby boli škodliviny obsiahnuté v materskom mlieku v nejakej miere, ktorá by stála za úvahu, by najprv museli byť vo vašej krvi, a ak by boli vo vašej krvi, v takej hladine, z ktorej by do materského mlieka prešlo významné množstvo, tak by ste v prvom rade mali problém s tým, že ich je také obrovské množstvo vo vašej krvi, čo sa nestane.

Je možné, že odlúčenie od dcérky na dlhšiu dobu, spôsobilo zníženie tvorby mlieka. V takom prípade sa skontaktujte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali informácie o tom, ako v tejto situácii zvýšiť tvorbu mlieka. Okrem toho by bolo dobré s poradkyňou prejsť dôvody, pre ktoré si myslíte, že tvorba mlieka poklesla. Pokiaľ bábätko prsník neodmieta, nespráva sa pri dojčení nespokojne (na prsníku sa nehnevá, nekrúti, neodťahuje atď.), je možné, že nič nie je potrebné z tohto hľadiska riešiť, dojčenie je možné udržať aj v prípade, že matka dojčí len časť dňa, napr. len v noci. Podstatné je, ako na to reaguje dieťa. Ak je spokojné, netreba podniknúť žiadne kroky, ak sa pri dojčení hnevá, stojí za to zvýšiť tvorbu mlieka.

Okrem toho sa pokúste dcérku častejšie dojčiť, keď spolu môžete byť – ráno, pred odchodom do školy, poobede alebo večer, keď sa zo školy vrátite. Momentálne sa netrápte príkrmami a nechajte dcérku dojčiť sa toľko, koľko potrebuje. Pomôže vám to oddýchnuť si po náročnom dni v práci a dcérke to pomôže jednoduchšie prekonať odlúčenie od vás. V čase, keď dcérka s vami nemôže byť, sa snažte vyhnúť tomu, aby jej opatrovateľ používal cumlík alebo fľašu, ktoré negatívne ovplyvňujú prisávanie bábätka k prsníku, a to aj v prípade, že je to už staršie dieťatko. Dieťa v tomto veku nepotrebuje umelé mlieko a takisto nie fľašu. Aj "srkalka" a iné hrnčeky s náustkom sú len iným typom fľaše. Môže jej dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika 

Môže tiež byť dobré vedieť, že ako pracujúca alebo študujúca dojčiaca matka do roku veku dieťaťa máte právo na prestávky na to, aby ste bábätko nadojčili počas pracovnej doby.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a praca v laboratoriu