Prst namiesto cumlika

Zuzana    13.09.2014, 10:28

Dobry den. Rozhodli sme sa nedavat nasmu babatku cumlik, avsak obcas nastanu situacie, kedy ho ihned nemozem dojcit (napr. pocas jazdy v aute, u lekara...) a babatko sa potrebuje upokojit. V takych situaciach som mu zacala ponukat svoj malicek a ono sa vie pri upokojit velmi pekne. Dokonca aj vtedy, ked silno place, lebo potrebuje zaspat, ale nechce sa prisat, lebo je najedene a ja mam prilis vela mlieka(-ono sa nim vtedy dusi). Nie som si vsak ista, ci som takto nenarobila viac skody a ucim ho tak na "cumlik"-prst, pripadne nevytvaram navyk, ze si raz bude cumlat svoje prsteky...Moze i ponuknutie mojho malicka sposobovat zle sanie a nepriberanie na vahe v neskorsich mesiacoch? Ďakujem.

Milá Zuzana,

je zrejmé, že situácie, ktoré popisujete, s potrebou upokojiť bábätko, keď matka nemôže v daných okamih dojčiť, rieši množstvo mamičiek. Ak prst použijete skutočne len výnimočne, tak to niekedy môže vyriešiť niektorú akútnu situáciu, ale vo všeobecnosti je dobré hľadať iné spôsoby upokojenia bábätka.

Mnohým mamičkám sa nakoniec podarí nájsť iné spôsoby riešenia situácie. Napr. dojčia bábätko aj u lekára, aj počas vyšetrenia či ošetrenia, aj v čakárni.

Cestovanie s bábätkom už čoskoro bude omnoho jednoduchšie, staršie bábätko je možné zabaviť hračkami, knižkami, jedlom. Problém s cestovaním je väčšinou dočasný, a ak ho tak rodina vníma, dokáže pomerne účinne nachádzať riešenia, ako tých pár mesiacov či dokonca len týždňov zvládnuť aj bez cumlíka/prsta. Napr. dočasne cestujú autobusmi, či vlakmi, alebo počítajú pri cestovaní s časom navyše na zastávky na dojčenie bábätka. Hoci to samozrejme nie je pohodlné a jednoduché, stojí za to hľadať iné riešenia, pretože je možné, že používanie umelých náhrad prsníka negatívne ovplyvní dojčenie.

V tejto situácii vám odporúčame obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili výdatnosť dojčenia a posúdili, čo sa deje s dojčením. Situácia, ktorú popisujete, že sa bábätko „dusí mliekom“, odmieta sa prisať, môže a nemusí byť prvým náznakom reakcie na zníženie toku mlieka. Je dobré toto odlíšiť v osobnom kontakte s poradkyňou, aby ste mohli túto situáciu začať čo najskôr riešiť.

Satie na malíčku je pravdepodobne lepšie ako satie na cumlíku, ale inak je veľmi podobné používaniu cumlíka a prináša riziká, ktoré ste spomenuli. Nahrádza satie na prsníku, môže tým pádom znižovať tvorbu mlieka a bábätko môže začať reagovať na zníženie toku mlieka nepriberaním alebo nespokojným správaním pri dojčení tak, ako je to popísané v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by sa ukázalo, že správanie vášho bábätka je začínajúcou reakciou na znižovanie tvorby mlieka, je možné veľa zmeniť, ak budete spoločne s poradkyňou postupovať podľa vyššie uvedeného návodu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prst namiesto cumlika