Caste dojcenie

Evelyn    13.09.2014, 10:43

Dobrý deň, dcérka má 2 roky a je kojená na poziadanie. Doteraz sa kojila velmi casto ale posledny tyzden je to uz "nenormalne" vela. Doslova celý den a celú noc. Aj predtým sa budila v noci aj 6 x, ale teraz nechce pustit prsnik. Predtym obcas mala v noci aj cumlik, teraz uz vobec nechce ani ten. Som rada ze ju kojím a chcem ju kojit kym ona bude chiet, lenze neviem sa od nej "pohnut", ci cez den alebo v noci. A dalsia vec je ze ma zacala hryzt a velmi to boli. A zda sa mi akoby som mala menej mlieka, čomu nerozumiem, pretoze je dojčená na poziadanie a ani nepocítam kolko-krát za den. Je mozne aby poklesla tvorba mlieka pri dojčení uz 2 ročného dietata, ktoré sa však nedojčí menej ako predtým ale viac? Nepouziva cumlk ani flasku. Dakujem

Milá Evelyn,

niektoré deti sa vo veku vašej dcérky dojčia presne tak, ako popisujete a je to normálne. Najťažšie na tom, je pravdepodobne predstava, že to už má byť inak, že už by toho dojčenia malo ubúdať a ono je to stále rovnaká frekvencia a snahy o zmenu sú väčšinou neúspešné. Je normálne, že takéto deti zaspávajú na prsníku, a úprimne povedané, pri večne behajúcich dvojročných deťoch je to v skutočnosti najjednoduchší spôsob, ako ich dostať do postele. Deti začnú neskôr zaspávať inak, aj bez toho, aby ste sa teraz snažili o nejaké pravidlá. Začne ich zaujímať čítanie na dobrú noc, spievanie, masáž či čokoľvek iné. Nebojte sa príde to. Dcérka sa prestane dojčiť sám od seba a môže sa to stať aj tak, že sa neustále po celú dobu dojčenia bude budiť v noci a dojčiť na zaspávanie a cez deň a potom sa zrazu, nečakane všetko zmení. Alebo to bude postupná zmena. Nočné dojčenie a zaspávanie na prsníku sú väčšinou až posledné dojčenia, ktoré ustúpia. Samy od seba. Určite. Pokračujte v dojčení. Stojí to za to!

Prečítajte si tieto naše články na tému nočného spania:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Tvorba mlieka môže poklesnúť aj pri staršom dieťati, na tvorbu mlieku aj mnoho mesiacov po pôrode vplývajú vonkajšie zásahy, ktoré ju ovplyvňujú aj pri bábätku, napr. používanie umelých náhrad prsníka (aj cumlík, aj keď sa začal používať neskoro, aj keď sa používal len občas), používanie hormonálnej antikoncepcie a iné príčiny, ktoré popisuje tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Pokles tvorby mlieka sa pri staršom dieťati nemusí prejavovať nespokojným správaním pri dojčení, tak ako pri menších bábätkách. Hryzenie pri dojčení, častejšia potreba sa dojčiť, aj v noci však môžu byť aj príznaky reakcie dieťaťa na znížený príjem mlieka pri dojčení. Odlíšiť, či ide o túto situáciu a urobiť účinné opatrenia pre zvýšenie tvorby mlieka vám odporúčame v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Caste dojcenie