prechod na um?

Katarína    14.02.2012, 12:36

Svoju dcerku dojcim uz 15 mesiacov, a neplanujem to menit. Zarazila ma vsak otazka mojej znamej, ze ked prestanem dojcit, na ake mlieko prejdem, ci na umele alebo na kravske? Ako je to vlastne s mliekom? Potrebuje ho dieta na vyvin? Alebo sa da niecim nahradit-v pripade, ak uz zena nedojci. Dakujem krasne.

Milá Katarína,

na vaše otázky odpovedajú tieto naše predošlé odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=197

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=222

V stručnosti, materské mlieko je ako zdroj "mliečnych výrobkov" postačujúce počas celej doby dojčenia. Dojčené dieťa nepotrebuje umelé mlieko nikdy, špeciálne nie vo veku vášho dieťatka. Jedinečnosť materského mlieka a nenahraditeľnosť dojčenia sú dôvodom pre to, aby dojčenie pokračovalo dlhodobo až do bodu, keď sa dieťatko samo rozhodne, že je pripravené na to, že dojčenie sa skončí - ide o veľmi postupný proces, ktorého cieľom je, aby dieťa dosiahlo ukončenie dojčenia ako míľnik, na ktorý môže byť hrdé, a to v čase, keď je plne pripravené.

Po skončení dojčenia dieťa teda umelé mlieko nepotrebuje. Čo sa týka kravského mlieka - toto je otázka vášho stravovacieho štýlu, a toho, ako vyzerá vaša rodinná strava. Táto otázka presahuje okruh otázok, ktoré sa týkajú poradenstva pri dojčení, to znamená, že ohľadne zdravej výživy a toho, ako pokrývať jednotlivé živiny v strave v prípade, že človek konzumuje alebo nekonzumuje kravské mlieko, sa treba poradiť s príslušnými odborníkmi.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > prechod na um?