Odstavenie

nelinka    28.09.2014, 19:38

22 mesačná dcérka, kojená už iba večer, zo zdravotných dôvodov náhle odstavená, vytvorili sa mi hrčky na prsníku , gynekolók mi odporučil prestať kojiť, kvôli môjmu fyz. aj psych. vyčerpaniu. Malá odmieta piť iné mlieko, mliečne príkrmy tiež moc nepapá, poraďte čo s tým. Chem sa opýtať aj na tieto hrčky, je to normálne v tomto období dojčenia?

Milá Nelinka,

z vašej otázky nie je zrejmé, či ešte stále dojčíte alebo nie.

Ak dojčíte a máte hrčky v prsníku, tak môže ísť pri znížení dojčenia napríklad o zablokované mliekovody a tie postupne prejdú, pričom vám môže pomôcť jemná masáž daného miesta počas dojčenie, teplý obklad, odstriekanie prsníka, prípadne nejaký liek od bolesti, ak by bolesť bola neznesiteľná. Ale napriek tomu - hrčky v prsníku sa dajú identifikovať len v osobnom kontakte, takže iné diagnózy nie sú vylúčené.

Ak nedojčíte a máte hrčky v prsníku, tak by ste mali znovu navštíviť svojho gynekológa.

Je otázne, či odstavenie vyrieši vašu únavu. Je možné, že sa cítite vyčerpaná, unavená a to nielen fyzicky ale aj psychicky - už dlho sa staráte o maličké dieťatko, a to je samo o sebe náročné. Skúste premýšľať nad tým, čo vás unavuje, a možno poprosiť rodinu o pomoc, aby ste si mohli odpočinúť, prípadne nájsť spôsoby, ako získať naspäť energiu prostredníctvom stretávania sa s kamarátkami, ktoré majú podobne staré deti, a zdieľania spoločných starostí, prípadne prostredníctvom športu, cvičenia či iných aktivít, ktoré vás tešia. Výbornou pomocou môžu byť napr. podporné skupiny dojčiacich matiek, v ktorých nájdete potrebnú podporu a pomoc:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Dojčenie dieťaťa v tomto veku okrem iného poskytuje stále pomerne veľkú časť výživy dieťaťa a ako píšete, nemusí byť jednoduché zabezpečiť adekvátnu výživu pre takéto dieťa, ak je náhle odstavené.

V každom prípade, vaše dieťatko v tomto veku nepotrebuje (bez ohľadu na to, či je dojčené alebo nie) mlieko či mliečne výrobky. Tieto je možné nahradiť pestrou a rozmanitou stravou v dostatočnom množstve a kvalite. Nenúťte svoje dieťatko jesť to, čo nechce.

Prečítajte si prečo je také dôležité, aby aj dieťa v tomto veku bolo naďalej dojčené:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/

Prečítajte si tiež tento príbeh prirodzeného odstavenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie/

Ak sa napriek tomu rozhodnete pokračovať v dojčení už len večer, pokračujte aspoň v tomto jednom dojčení denne.

Neodporúčame vám užívať lieky pre zastavenie tvorby mlieka, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. V raritných situáciách, keď je to nevyhnutné, je pravdepodobne najlepšie riešenie nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok