Predlzovat dietatu spanok prsnikom?

veronika    03.10.2014, 18:19

Dobry den. 5 mesacny syn spava cez den 3 razy. Ak ho necham sameho, pospi si maximalne pol hodinu. Ak ho vsak drzim na rukach a necham mu prsnik "po ruke" jeden spanok mu predlzim aj na dve hodiny. Cez den tak spi 3-4 hodiny, v noci asi 9. Odkedy som objavila tento trik, zacal sa castejsie budit aj v noci a dozadovat sa prsnika (zhruba kazdu hodinu). Myslite si, ze ak by som ho nechala cez den spat len tolko, kolko vydrzi byt sam, zlepsilo by sa to aj v noci, alebo by som dosiahla len to, ze by bol nevyspaty a mrzuty? Dakujem

Milá Veronika,

pokojne robte to, čo sa vám zdá byť v danej chvíli správne - áno, môžete "predlžovať spánok prsníkom" - toto je jedna z funkcií dojčenia.  A keď vám to v niektorom okamihu nevyhovuje, tak nechajte bábätko zobudiť sa a potom ho opäť uspite, keď bude unavené. V tomto môžete byť flexibilná.

Pre bábätko po pôrode preberajú úlohu maternice faktory: kontakt s matkou a dojčenie . Kontakt s matkou počas spánku je to, čo v minulosti bežne zažívali všetky bábätká. Dojčiť môžete aj pri používaní nejakého detského nosiča, aby ste počas spánku bábätka mohli napĺňať aj svoje potreby a mohli sa venovať svojim povinnostiam či záľubám, pretože pri dojčení napr. v šatke, budete mať obe ruky voľné.

Je otázne, či zmena v nočnom budení súvisí s tým, že ste začali bábätku pomáhať s dennými spánkami, alebo by k tejto zmene nastalo bez ohľadu na denné spánky, pretože intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať, práve naopak. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj dieťa vyspíte lepšie. Ak navyše máte dieťatko blízko seba alebo pri sebe v posteli, je aj pre vás takto jednoduchšie dojčiť dieťa v polospánku, pretože pri dojčení rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné, pretože si takto vytvoríte podmienky, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu. Vaše dieťa sa raz prestane budiť, aj bez toho, aby ste ho učili zaspať či prespať celú noc. Naučí sa to rovnako, ako sa samo naučí chodiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste mu poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Predlzovat dietatu spanok prsnikom?