Dieťa nechce prsnik ani fľašu ale cumeľ ano

Katarína    04.10.2014, 10:42

Dobry deň mám problem so 7 tyždnovou dcerkou. Už dva dni mi štrajkuje s papanim. Nechce sa prisat na prsnik a ak sa prisaje tak taha tak 3 minuty a to je všetko. A nechce jest ani z fľašky. vobec neťaha. Ale keď jej dám cumeľ tak sa ide za nim zblazniť. Nechapem tomu čo sa dej. Od hladu jej už stále škvrka v brušku. A jej spanok je kôli tomu aj slaby vyzera už vyčerpane nakolko sa jej nedostava strava.,Zaspi aj hladna a zobudi sa o pol hodiny a kuka iba, sem tam za zavrti ale ked sa ku nej priblizim z prsnikom tak začne sa trhať. Poradte čo robiť. Prosím. Lekarina odpoved bola musi jesť inak pojde na infuziu. ..Žiadnu pomoc alebo radu som od nej nedostala.

Milá Katarína,

to, čo sa deje, je, že bábätko začalo preferovať "nulový" tok mlieka z cumlíka - cumlík mu uspokojí potrebu sať a zakryje potrebu hladu. Až sa bábätko môže dostať do stavu, keď hlad uspokojuje len satím cumlíka a nie pitím mlieka. Dokonca mu môže začať mlieko, ktoré mu prichádza do úst vadiť. 

Bude potrebná rýchla, ale citlivá zmena, ktorá spočíva v tom, že je potrebné prilákať bábätko naspäť ku kontaktu s vami, s prsníkom a s materským mliekom. Treba ho prilákať k dojčeniu tak, aby aj pri dojčení začalo nachádzať uspokojenie. Kľúčové pri tom všetkom je zvýšiť tvorbu mlieka. 

V tejto situácii vám odporúčame čo najrýchlejšie kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a dohodnúť si osobnú návštevu. Spoločne s poradkyňou budete postupovať podľa tohto protokolu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

prečítajte si aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Pokúste sa odstrániť prípadné príčiny poklesu tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Medzičasom, kým sa stretnete s poradkyňou, sa sústreďte na kontakt koža na kožu s bábätkom. Buďte s bábätkom koža na kožu s posteli alebo ho počas dňa čo najviac noste a snažte sa vystihnúť momenty, kedy je bábätko v polospánku, alebo tesne po zobudení, aby mohlo mať hneď prístup k prsníku. Keď je bábätko rozospaté, je väčšia šanca, že sa prisaje. Ak sa prisaje, pokúste sa mu pomôcť získať viac mlieka stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak sa bábätko naďalej nebude chcieť prisávať, poradkyňa môže s vami prejsť iné možnosti kŕmenia bábätka mimo prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Pokiaľ sa bábätko naďalej nebude ochotné nakŕmiť žiadnym spôsobom, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára čo najskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa nechce prsnik ani fľašu ale cumeľ ano