Dojčenie a nízka hladina železa/odstavenie

Monika Michalechová    07.10.2014, 21:31

Dobrý deň, svoju 18 mes. dcéru stále dojčím, dojčíme sa pred obedňajším a večerným spaním a v noci aj 3-4x. Váži 9,5 kg. Už som aj zvažovala odstavenie, avšak pre jej zdravotný problém by som chcela v dojčení pokračovať. Dcére zistili veľmi nízku hladinu železa (po tom, čo dlhodobejšie odmietala jedlo a má popraskané a deformované nechtíky na nohách a rukách). Spodná hladina normy je 9, jej vyšlo len 3,7. Začali sme s liečbou Maltoferom, ale samozrejme, snažím sa jej do jedálnička denne dopĺňať potraviny bohaté na železo, avšak je to ťažké, bojujeme pri každom jedle. Poteší ma, ak zje čo len pár lyžičiek. Až potom, nasleduje dojčenie. Viem, že vstrebávanie železa z kravského mlieka je nízke. Z okolia je na mňa ale vyvíjaný tlak (vrátane lekárky z metabolickej ambulancie), aby som dcérku odstavila. Vraj začne riadne jesť. Avšak obávam sa, že sa tak nemusí stať. Zaujíma ma, či v prípade, že i ja začnem užívať nejaký vitamin.doplnok s obsahom železa, ako sa toto premietne do materského mlieka? Ďakujem veľmi pekne za radu.

Milá Monika,

vo vašom prípade je pokračovanie v dojčení mimoriadne dôležité práve z dôvodu, že dcérka je anemická.

Riešením nie je prestať dojčiť, ale zlepšiť dojčenie, zlepšiť jedenie príkrmov (a neochota jesť príkrmy môže súvisieť aj s anémiou). Prípadne, ak je hladina hemoglobínu skutočne nízka, treba zvážiť, že k tomuto riešeniu treba pridať aj inú liečbu ako len Maltofer.

Obmedzenie dojčenia nie je dobrá stratégia, pretože to, že dojčenie obmedzíte, nezaručuje, že vaša dcérka začne viac jesť, môže sa navyše stať pravý opak a môžete prísť ešte aj ten jedinečným zdroj železa, ktoré sa vynikajúce vstrebáva - železa v materskom mlieku. Nie je pravda, že by vaša dcérka nejedla jedlo z toho dôvodu, že je dojčená.

Železo môže mať vaše dieťatko znížené, ale to nie je špecifikum dojčených detí – to znamená, takýto stav v nijakom prípade nesúvisí s faktom, že je dieťa dojčené, príčiny môžu byť rôzne. Dojčenie sa často obviňuje za všeličo možné bez ohľadu na to, aká je skutočnosť. Riešením môže byť (podľa situácie) buď podávanie potravín bohatých na železo alebo železa vo forme kvapiek a podobne. Pokračovanie v dojčení je práve naopak v takej situácii nesmierne potrebné, pretože železo sa z materského mlieka veľmi dobre vstrebáva. Materské mlieko nie je kravské mlieko. Ani umelé mlieko. S oboma má spoločnú len farbu, aj to nie vždy. Efekt dojčenia z hľadiska príjmu železa je v tomto smere pozitívny.

Materské mlieko je pri deťoch vo veku vašej dcérky stále najväčšou časť jedla, ktoré prijímajú. V tomto veku sa učia jesť príkrmy a toto učenie sa a skúšanie sú dôležitejšie ako množstvá, ktoré zjedia. Toto obdobie je obdobím ochutnávania, dieťatko nemusí jesť veľké množstvá jedla. Materské mlieko sa po nejakej dobe nestáva len "bielou vodou", stále obsahuje to, čo obsahovalo - bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály, imunitné látky a mnohé ďalšie vzácne látky, ktorých je viac ako 1200, z ktorých mnohé sa nikde inde nenachádzajú. Na túto tému si môžete viac prečítať tu:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

Mnohé deti v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov nezjedia reálne veľké množstvá jedla. Je to tak v poriadku a toto nie je dôvod anémie dieťaťa. Bábätká sa spočiatku ešte len učia jesť jedlo a je normálne, že dojčenie tvorí drvivú časť ich celkového príjmu potravy. Naďalej dojčite tak ako doposiaľ. PRÍkrmy sa k dojčeniu PRIdávajú, nemajú teda za úlohu znižovať počet dojčení či záujem bábätka o dojčenie. Pokojne bábätko dojčite tak, ako doteraz, na požiadanie, kedykoľvek chce. Dieťatko sa bude učiť jesť postupne, nenúťte ho do jedla, dajte mu jedlo ochutnávať, brať do ruky, oblizovať, nechajte ho vyberať si z vášho taniera to, na čo má chuť. Čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá príkrmov, je rozličný pre rozličné deti.

Väčšina detí, ktoré sú v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov dobre dojčené a zároveň jedia trošku príkrmov, prospieva dobre a postupne sa neskôr rozpapajú viac. Nie je vhodné ich do jedla nútiť ani sa nemusíte trápiť. Preto je dôležité vo vašej situácii vyhodnotiť spolu s poradkyňou pri dojčení pitie na prsníku a ďalšie okolnosti súvisiace s dojčením. Poradkyňu pri dojčení si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak by ste spolu s poradkyňou vyhodnotili, že vaše bábätko na prsníku dostatočne nepije, je možné aj v tejto dobe zvýšiť príjem mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

čo je prvá stratégia pred tým, než by sa hľadali iné možnosti. V prípade, že by bol dôvod toho, že dcérka nepapá veľké množstvo príkrmov, práve výdatnejšie dojčenie môže pomôcť, aby dieťa získalo viac železa z materského mlieka a začalo lepšie jesť, čo je predpoklad pre to, aby mohlo prijať viac železa v potravinách bohatých na železo.

Ešte môže byť pre vás zaujímavá informácia ohľadom vášho stravovania v tejto otázke – nie je potrebné robiť žiadne zmeny, pretože hladina železa v materskom mlieku aj pri anemických matkách relatívne konštantná. Nedokážete je znížiť ani navýšiť tým, akú hladinu železa v krvi má matka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a nízka hladina železa/odstavenie