Odmietanie tekutin/zapcha

Jana Izakovičová    11.10.2014, 09:16

Dobry den, moj 9a pol mesacny syn odmieta ine tekutiny ako MM. Ma velke problemy so zapchou od zavedenia prikrmov. Ale pritom plienky ma plne nacikane. Uz som z neho zufala, vodu do neho dostanem iba striekackou nasilu so strasnym placom. Skusala som aj cajik, dzus zo vsetkych moznych flasiek, poharikov a nic. Je mozne ze nie je smadny ked tu vodu nechce? stale ho dojcim 4x za den a v noci tiez 3-4 krat. Ale nechapem preco ma potom zapchu uz dva mesiace. Dakujem za radu

Milá Jana,

z vašej otázky nie je zrejmé, ako sa zápcha vášho dieťatka prejavuje. Podstatný je vzhľad stolice (teda to, že nie je tvrdá), nie to, ako často dieťatko kaká. Ak teda vaše dieťatko kaká mäkkú stolicu, ale to, čo vás znepokojuje, je napr. to, že po zavádzaní príkrmov začalo kakať menej často, nejde o zápchu.

Pri skutočnej zápche niekedy pomôže, ak bábätko začne papať iné zloženie jedla. Ak chcete zmeniť skladbu príkrmov, poraďte sa s príslušným odborníkom.

Vo všeobecnosti môžete urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby malo dieťatko dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si poradkyňou pri dojčení skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po zavedení príkrmov poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príjmom tekutín môže byť súčasťou tejto situácie). Prečítajte si tento článok popisujúci to, ako by malo vyzerať dojčenie po 6. mesiaci tak, aby sa dojčenie udržalo:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v poháriku, ale napríklad aj redšie príkrmy či polievky. Nenúťte bábätko piť. Mnohé deti v tomto veku nevypijú reálne veľké množstvo tekutín. Nesnažte sa nalákať na pitie dieťatko sladenými nápojmi či podávaním fľaše, ani jedno nespôsobí, že dieťa začne lepšie piť a podstupujete riziká pre zdravie napr. zúbkov dieťatka a takisto pre dojčenie.

- zaraďte do stravy dieťatka pomleté ľanové semienko, ktoré mu môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie tekutin/zapcha