Bábätko pri dojčení z jedného prsníka cmuká

Saska a Lucka    16.10.2014, 17:05

Ako odstrániť cmukanie pri dojčení? Bábätko má 11 týťždňov. Je plne dojčené, na požiadanie. Cumík ani fľašu nepozná. Problémom je, že posledné približne 3 týždne pri efektívnom pití z prsníka, z ktorého ide silnejší prúd mlieka, takmer pri každom potiahnutí cmuká. Po zahnaní najväčšieho hladu sa odťahuje a jeduje. Pokiaľ e ale kludné a zaspáva, tak necmuká. Na druhom prsníku to nerobí vôbec. Okrem toho malo bábätko posledné 2 týždne nádchu, ale tá už je na ústupe. Soplíky v nošteku ho jedujú a vtedy sa z bradavky púšťa, takže čiastočne vidím príčinu aj v tom. Avšak cmukanie začalo ešte pred prepunutím nádchy. Zatiaľ priberá približne 250g za týždeň, od príchodu z pôrodnice (3 040g) už pribralo 2,5 kg (naposledny malo 5 680g). Zo začiatku, prvé tri týždne bolo kŕmené striekačkou a potom aj pomocou hadičky, nakoľko sa po sekcii nechcelo prisávať. Tento problém sme aj s pomocou poradkyne odstránili do 3 týždňov od narodenia.

Milá Saska a Lucka,

v situácii, ktorú popisujete, vám odporúčame sa obrátiť na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, čo sa pri dojčení deje a v osobnom kontakte zlepšili dojčenie. Cmukanie sa dá diagnostikovať pri pozorovaní dojčenia - jedna z vecí, ktorú je dobré skontrolovať je uzdička pod jazykom.

Cmukanie totiž znamená, že sa niečo deje s prisatím, a často - ak predtým nebolo a objavilo sa až teraz, je okrem iného možné, že znamená zníženie toku mlieka v dôsledku zníženej tvorby mlieka, pričom sa toto nemuselo ešte prejaviť na hmotnosti. Prvými príznakmi sú často skôr zmeny v správaní bábätka pri pití na prsníku, medzi ktoré niekedy môže patriť aj cmukanie. Či to tak skutočne je, sa dá zistiť pri pozorovaní dojčenia.

Tomu, že bábätko reaguje na znížený tok mlieka, naznačuje aj hnevanie sa bábätka pri dojčení a odťahovanie sa. Takáto situácia sa môže vyskytovať najskôr pri dojčení z jedného prsníka, pričom na druhom prsníku je bábätko spokojné. Mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú a bábätká na ňom menej pijú. Menej časté prikladanie nespôsobuje to, že sa mlieko bude mať „čas dotvoriť“. Naopak. Čím menej často bábätko pije, tým viac sa tvorba mlieka znižuje.

Dôvodov, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť výraznejšie v jednom prsníku, je niekoľko:

- niekedy na to stačí dodržiavanie pravidla, že pri jednom dojčení sa má bábätko dojčiť len z jedného prsníka - toto môže viesť k tomu, že pôvodne vynikajúca tvorba mlieka sa zníži. Dojčenie a pravidlá nejdú dosť dobre dohromady. Keď bábätko už na jednom prsníku nepije ani so stláčaním prsníka a má o pitie záujem, preložte ho na druhý prsník. Prípadne mu ponúknite aj prvý prsník opätovne. Rozhodujúcim faktorom pre striedanie prsníkov je to, či bábätko ešte pije a či má záujem ďalej piť, nie dĺžka času stráveného na prsníku alebo to, koľkokrát sa na ktorej strane dojčilo, čo môže vplývať na tvorbu mlieka najmä, ak sa napr. bábätko opakovane dojčí z jedného prsníka v noci.

- druhý častý dôvod, pre ktorý sa tvorba mlieka mohla znížiť, je spôsob, akým je bábätko prisaté - ak prisatie nie je dobré, zníženie tvorby mlieka je často postupné a nebadané. Bábätká sa k jednému prsníku môžu prisávať horšie ako k druhému a tým znižovať tvorbu mlieka v tomto prsníku. Ďalšou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Správnym prisatím by ste mohli pomôcť znížiť mieru cmukania. Okrem toho by poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte mala skontrolovať podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá môže negatívne ovplyvňovať prisatie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka. Stláčaním prsníka na „horšom“ prsníku by ste mohli pomôcť predísť tomu, aby bábätko začalo cmukať a nakoniec sa na prsníku hnevalo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bábätko pri dojčení z jedného prsníka cmuká